Hypotéky dál zlevňují, někde až pod 2 procenta

21. 11. 2012 – 12:57 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hypotéky dál zlevňují, někde až pod 2 procenta
Rekordně nízké úrokové sazby přilákaly do bank také více žadatelů o hypoteční úvěry. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Další historická minima hypotečních úrokových sazeb v České republice padla během letošního října. Průměrná úroková sazba u hypoték bez rozdílu fixace klesla na rekordních 3,36 procenta. Vyplývá to z aktuálních dat Hypoindexu, který sleduje vývoj úrokových sazeb u hypoték.

"V posledních dvou měsících průměrné sazby Fincentrum hypoindexu strmě padaly a vzhledem k akční nabídce jedné z největších bank na počátku listopadu ani současné nové minimum nemusí být konečné. Na druhou stranu je také vidět, že úrokové sazby kopírují jen trend ceny zdrojů, do snižování marže se banky příliš nehrnou," vysvětlil vedoucí analytického oddělení společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Rekordně nízké úrokové sazby přilákaly do bank také více žadatelů o hypoteční úvěry. Počet uzavřených hypoték stoupl skoro o 900, tedy z 5 302 na 6 162. "Lidem začíná docházet, že sazby jsou opravdu nízko a v kombinaci s nižšími cenami nemovitostí dochází k oživení hypotečního trhu," uvedl Rajdl.

Vyšší zájem je patrný i na celkových objemech. Ty se podle informací Fincentra znovu přehouply přes deseti miliardovou hranici, když dosáhly částky 10,2 miliardy korun. V září přitom objemy činily pouze 8,698 miliardy korun. Nárůst o 1,5 miliardy korun podle Rajdla dokazuje, že přibývá nejen lidí, kteří si berou hypotéku, ale také se navyšují hypoteční úvěry. Průměrná výše hypotéky se zvýšila na 1,655 milionu korun.

"Sazby úroků u hypoték lámou rekordy. I když banky lákají na rekordně nízké sazby, je pravděpodobnost získání takto nízkých úroků pro většinu žadatelů malá. Banky totiž zohledňují bonitu klienta i jakou částku vlastně z celé hodnoty nemovitosti hodlá klient čerpat. Není tak neobvyklé od bank dostávat kalkulace klidně i se sazbou téměř 6 procent. U některých klientů se však sazby dostávají opravdu pod 2 procenta. Žádat o hypotéku se mnohdy vyplatí spíše přes zprostředkovatele, než přímo v bance, nebo alespoň v bankách malých v městech, které jsou ochotnější kývnout na lepší podmínky" uvedl Martin Slapnička, odborník na finanční produkty a poradce ze švýcarské společnosti AWD.

"Rekordně nízké sazby také dopřávají lidem, kterým končí fixace sazeb. Při refinancování mohou klienti bank ušetřit i několik tisícikorun měsíčně právě díky mnohdy poloviční úrokové sazbě" doplnil Slapnička.

Akce hypotečních bank

Volksbank CZ nabízí hypoteční úvěr „Bydlení bez starostí“. Do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti mohou klienti získat sazbu 2,99 % p.a. se splatností do deseti let a 3,19 % p.a. se splatností nad deset let, s fixací 5 let. Banka snižuje i zpracovatelský poplatek na jednu korunu, který platí pro všechny typy hypotečních úvěrů a amerických hypoték. Akční nabídka platí do 30. listopadu 2012.

Česká spořitelna představila novou službu s názvem Hypotéka s prémií, díky které mohou klienti získat zpět na svůj účet část zaplacených úroků ve výši 4 % z vyčerpané hypotéky.

V listopadu se do snižování úrokových sazeb pustila i mBank. Slevová akce se ale vztahuje pouze na hypotéku s variabilní úrokovou sazbou. Od 1. do 30. listopadu si ji klienti mohou pořídit od 1,99 procenta.

- Hypoindex.cz | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články