Jak může pronajímatel zvýšit nájem, nebo jak si může nájemník nájem snížit

6. 6. 2014 – 17:05 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak může pronajímatel zvýšit nájem, nebo jak si může nájemník nájem snížit
Jestliže bydlíte v nájmu a váš soused si v noci pouští nahlas hudbu a vy nemůžete spát, problém musí vyřešit pronajímatel. Má totiž povinnost udržovat v domě pořádek a klid. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nový občanský zákoník u nás platí už skoro šest měsíců. Novinek, o kterých by například pronajímatel nebo nájemce měl vědět, je stále mnoho. Dnes se podíváme na to, jak může pronajímatel nájemci zvýšit nájem a naopak, jak by měl nájemník postupovat, když chce nájem snížit.

Pokud bydlíte v nájmu a nemáte nájemní smlouvu, nevadí. Od nového roku už to totiž neznamená, že nájem je neplatný. Musíte ale řádně hradit nájemné a pak budete považování za běžného nájemce. Nově platí, že vás nikdo nemůže vystěhovat například z toho důvodu, že mu někdo jiný nabídl vyšší nájem.

Jestliže se pronajímatel k něčemu, ať už smluvně nebo písemně zavázal, musí své povinnosti splnit. Kdyby se vám kvůli nějaké splněné opravě stala nehoda, za škodu bude zodpovídat pronajímatel.

A jak tedy dosáhnete změny nájmu?

V podstatě jsou pravidla stejná, jak pro nájemníky, tak i pro pronajímatele. Nejprve musíte sepsat návrh na snížení, jste-li majitel bytu, tak spíše na zvýšení nájmu. Ten pak zašlete doporučeně do správných rukou. V návrhu musí být přesná suma, kterou požadujete, nebo chcete zaplatit. Pronajímatelé si ale musí dát pozor na to, aby zvýšení nebylo vyšší než 20 procent nájmu za poslední tři roky. Navíc zvýšit nájemníkům nájem je možné jen jednou za rok.

Pokud stoupne hodnota nemovitosti, ve které máte pronajatý byt, připravte se na zvýšení nájmu. Týká se to třeba výměny plastových oken. I když nájemník s výměnou nesouhlasí, je mu to v podstatě k ničemu. Majitel i tak okna může vyměnit a pak zvýšit nájem. Odsouhlasit stavební úpravy musí od ledna jen dvě třetiny nájemců. O úpravách musí ale nájemníci vědět předem.

Sousedské spory řeší pronajímatel

Jestliže bydlíte v nájmu a váš soused si v noci pouští nahlas hudbu a vy nemůžete spát, problém musí vyřešit pronajímatel. Má totiž povinnost udržovat v domě pořádek a klid.

Naopak nájemník musí dodržet pořádek ve společných prostorách. Domovní řád je pro nájemce závazné, a pokud ho nedodrží, nese odpovědnost za způsobené škody. Důsledkem také může být výpověď z nájmu. Další povinností nájemníka, je informovat majitele bytu o své nepřítomnosti, která je delší než dva měsíce. Pokud tuto informační povinnost nesplníte, dopustíte se porušení dohody a nájemce vás po vašem návratu může z bytu i vyhodit.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články