Jak se v životě vyhnout nedostatku financí?

9. 2. 2022 – 12:25 | Komerční sdělení | Inzerce

Jak se v životě vyhnout nedostatku financí?
zdroj: Pixabay

Jaké zásady byste měli v životě dodržovat, abyste si nemuseli stěžovat na nedostatek peněz? Jde o jednoduché principy, se kterými má ale mnoho lidí problém. A to přesto, že spolehlivě vedou ke spokojenému životu.

Stanovte si racionální životní cíle
Pokud neznáte cíl, nemůžete najít cestu. Cíl však musí být přiměřený.
Nemusíte patřit k nejbohatším lidem na světě, abyste mohli žít po finanční i osobní stránce spokojený život. Často je to právě naopak – od určité hranice už vám větší bohatství přináší spíše nové starosti než radosti.
Můžete si například naplánovat, že budete ve 40 letech pobírat dvojnásobek průměrné mzdy, budete si moci dovolit dvakrát za rok vyrazit s celou rodinou na dovolenou a budete vlastnit dům, víkendovou chalupu a kvalitní automobil. I to je sice poměrně ambiciózní cíl, nicméně rozhodně není nereálný a cestu k jeho naplnění určitě dokážete najít.

Eliminujte běžná rizika
Do cesty vám může přijít mnoho nečekaných událostí, na které nebudete mít příliš vliv. Může jít o zdravotní problémy, přírodní katastrofy (povodně, tornáda), havárie a mnoho dalšího.

Pro takové případy je nezbytné mít sjednány pojistné produkty. Výpadek vašich příjmů kvůli zdravotní indispozici pokryje životní pojištění. Škody na voze vzniklé následkem krupobití vám finanční pojišťovna může uhradit, pokud máte sjednáno havarijní pojištění. A domov ochrání pojištění nemovitosti a domácnosti.

Neustále usilujte o vyšší příjem
Celý život hledejte možnosti, jak navýšit pravidelné příjmy. Ať už jde o žádosti o vyšší plat, nebo změnu zaměstnavatele, či dokonce přechod na podnikatelskou dráhu, vždy lze najít nějaký způsob, který zajistí, že na vašem bankovním kontu bude vyšší obrat.

Výdaje držte pod kontrolou
Každá mince má dvě strany a váš osobní a rodinný rozpočet se kromě příjmů skládá také z výdajů. Můžete vydělávat statisíce, pokud ale budete mít milionové výdaje, jednou se dostanete do velice tíživé finanční situace. Existuje přitom mnoho příkladů, kdy i nejbohatší lidé kvůli nezřízenému utrácení skončili v celoživotních dluzích.
Nehledě na výši příjmů byste měli docílit toho, abyste na konci každého měsíce byli schopni určitý obnos vložit do úspor a dlouhodobých investic.

Naučte se nakládat s přebytečnými penězi
Vaše úspory mohou buď „ležet“ na běžném účtu, anebo vám mohou pomoci dále vydělávat. Sjednejte si v bance nebo u investiční společnosti smysluplné investiční produkty, případně se naučte investovat svépomocí. Dlouhodobé investování s přiměřeným výnosem vám zajistí důstojné stáří, během kterého nedostatkem financí trpět nebudete.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články