Jak si srovnat půjčky?

29. 4. 2022 – 9:34 | Komerční sdělení | Inzerce

Jak si srovnat půjčky?
zdroj: Pixabay.com

Potřebujete si půjčit peníze na nečekané výdaje? Porouchala se vám pračka, máte nepojízdné auto nebo potřebujete něco nutně pořídit a úspory vám nestačí? Ať přemýšlíte, jak přemýšlíte, jinou možnost, než půjčku nemáte? Poradíme vám, jak vybrat tu nejvýhodnější!

Půjčka je dnes docela běžná věc
Půjčit si peníze je pro někoho potupa. Samozřejmě bychom si neměli půjčovat na hlouposti, když se ale rozbije auto nebo se stane něco nečekaného a bez peněz se prostě neobejdeme, nic jiného nám nezbývá. Není proč se stydět, tedy pokud půjčku dokážete splatit. Je to poměrně běžná záležitost, sáhnout k ní muselo už mnoho z nás.

Kde si můžete půjčit?
První vás asi napadnou vaši známí, rodinní příslušníci a dobří přátelé. Když ale nenarazíte na žádného, který by vám mohl půjčit a byl ochotný, nezbývá než se poohlédnout jinde. 

Půjčky poskytují bankovní i nebankovní instituce, pokud máte na výběr, dejte přednost těm bankovním. Jsou důvěryhodnější, podléhají dozoru České národní bance a pravděpodobně vám nabídnou i nějaký výhodnější úrok. Nebankovní instituce podléhají jen platné legislativě, počítat musíte s nižší půjčenou částkou, ale vyšší splátkou.

Víte, že banky si vás sice pečlivě při posuzování žádosti o půjčku pořádně proklepnou, pro vás to ale znamená menší riziko, že se dostanete do dluhové pasti? Banky totiž umí dobře posoudit vaše platební schopnosti a podle toho rozhodnout, zda vám půjčku poskytnou, nebo ne.

Mince zdroj: Pixabay.com

Jak porovnat jednotlivé nabídky a vybrat tu nejlepší půjčku?
Když uvažujete o půjčce, měli byste si nejprve dobře spočítat, kolik si opravdu potřebujete půjčit. Snažte se nepůjčovat víc, než je nutné, s nějakou malou rezervou ale samozřejmě počítejte. Když v tom máte jasno, popřemýšlejte, kolik z měsíčního rozpočtu můžete postrádat. 

Při zřizování půjčky záleží na:

  • Výši splátky, která se dělí na úrok a úmor. Úrokem rozumíme odměnu věřiteli za to, že vám poskytnul peníze a nastavuje se podle úrokové sazby, úmorem zase splátku dlužné částky neboli jistiny.
  • Době splácení
  • Poplatcích
  • Úrocích
  • Zajímat byste se měli i o RPSN.

Víte, že pod zkratkou RPSN se ukrývá roční procentní sazba nákladů, která je naprosto zásadní pro porovnání jednotlivých nabídek? Bez ní byste je neporovnali. Informuje vás o celkových nákladech na půjčku, nejen o úrocích, ale zahrnuje i nejrůznější poplatky. Čím je RPSN nižší, tím je úvěr výhodnější.

Náš tip na závěr: Půjčky můžete porovnat online
Pamatujete si na časy, kdy jste kvůli půjčce museli do banky, tam jste strávili dlouhé minuty, někdy dokonce hodiny, aby vám řekli, že na půjčku nedosáhnete? 

Dneska to jde mnohem jednodušeji, porovnat nabídky jednotlivých institucí můžete z pohodlí domova online. A to díky srovnávači půjček, který vám představí ty nejlepší nabídky. Možná dostanete i nějakou tu neveřejnou, ke které byste se jinak vůbec nedostali.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články