Jak si vybrat fér půjčku

21. 11. 2022 – 8:00 | Komerční sdělení | Inzerce

Jak si vybrat fér půjčku
zdroj: Tisková zpráva

Průvodce světem půjček. Zjistěte, jak se v nabídkách rychle zorientovat. Přinášíme 6 tipů, jak si vybrat půjčku a nespálit se.

Úrok není všechno. Při hledání té nejlepší půjčky byste se měli zaměřit i na tyto další aspekty:

1.  Hlídejte si zkratky za procenty

Tohle bývá velice nepříjemná léčka, která vás může přijít draho. Nejčastěji používanou roční úrokovou sazbu poskytovatel zamění za četnější a vám se půjčka hned prodraží.

O co tedy jde? Vysvětlíme. Roční úroková sazba je časový úsek mezi dvěma po sobě následujícími úročeními. Úroky se tedy připisují v pravidelných intervalech, nejčastěji ročně (p. a. - per annum). Někdy můžete narazit i na jiná písmenka, a to raději zbystřete.

Půjčky s pololetní úrokovou sazbou (p. s. - per semestr), čtvrtletní úrokovou sazbou (p. q. - per quartum), měsíční úrokovou sazbou (p. m. - per mensem), nebo dokonce s denní úrokovou sazbou (p. d. - per diem) bývají nevýhodné. U půjčky 4 % s pololetní úrokovou sazbou totiž zaplatíte na úrocích dvakrát více, než je tomu u roční úrokové sazby.

2. Důvěryhodný poskytovatel

Ceny různých poskytovatelů za totožnou půjčku se mohou docela výrazně lišit. I proto je dobré si toho, kdo půjčku nabízí, tak trochu proklepnout. Nenechte se nachytat na lákavé nabídky typu „první půjčka zdarma”.

Vybírejte z ověřených poskytovatelů, kteří mají licenci od České národní banky. Jenom tak si budete jisti, že poskytovatel dodržuje Zákon o spotřebitelském úvěru, který vás má za úkol při případných problémech chránit. To, jestli jedná poskytovatel fér, zjistíte jednoduše – prověří si vás v bankovním i nebankovním registru. Tento krok chrání nejen banku, ale i klienta. Instituce si zákazníka prověří, aby věděla, jestli je klient schopný půjčku splácet a ten si zase může být jistý, že mu poskytovatel nepůjčuje nad jeho možnosti, jen aby na tom vydělal.

3. Délka splácení

Ve smlouvě o půjčce má být vždy uvedeno datum, do kdy máte svůj závazek splácet. Jinak se může klidně stát, že poskytovateli pošlete několik splátek navíc a až pak vám dá vědět, že je půjčka splacena.

4. Konečná cena půjčky

Kromě úroku a délky splácení by vás také měla zajímat celková cena vaší půjčky. Tedy i s poplatky, jejichž cena se ukrývá ve zkratce RPSN. Roční procentní sazba zahrnuje všechny náklady spojené s půjčkou. Čím větší rozdíl mezi RPSN a úrokem, tím vyšší jsou poplatky za vedení půjčky. Navíc RPSN je nutné ve smlouvě uvádět. Jakmile ho v ní nenajdete, běžte jinam.

5. Sankce a poplatky

Mnozí poskytovatelé vydělávají také na sankcích či zbytečných poplatcích navíc. Čím víc je půjčka flexibilní, tím je pro vás výhodnější. Sledujte tedy, jestli poskytovatel nabízí úpravu splátek (snížení, zvýšení, změnu data splácení, odklad splátek) a jestli nesankcionuje předčasné splacení půjčky.  

Nejlepší pro vás je, pokud tyto změny můžete provádět i online a nemusíte hned běžet na pobočku. Změnit splátky online a zdarma si může například klient České spořitelny.

TIP
V případě zhoršení vaší finanční situace můžete kromě změny splácení zvažovat také další možnosti. Častokrát pomůže třeba konsolidace půjček.

6. Online možnosti půjčky

Dnes si většinu půjček sjednáte online. Horší je to už pak s případným papírováním navíc. Vybírejte si tedy poskytovatele, který je dostatečně zběhlý v online prostředí a nebude po vás chtít, abyste s každou změnou chodili na pobočku.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články