Jaké reformy zákonů mají vyřešit zdravotnictví? Heger má už jasno

27. 1. 2011 – 10:19 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jaké reformy zákonů mají vyřešit zdravotnictví? Heger má už jasno
Změny zákonů mají pomoci českému zdravotnictví, Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

AKTUALIZOVÁNO 11:41 - Jasná pravidla pro poskytování zdravotní péče, lepší fungování záchranné služby, stanovení práv a povinností pacienta i pravidla pro specializované výkony - například pro interrupci nebo kastraci.

Takové změny přináší trojce zákonů, které ve čtvrtek představil ministr Leoš Heger (TOP 09).

"Tyto zákony se pohybují na půdorysu nyní platného zákona o zdraví lidu, který je platný již několik desítek let a za tu dobu byl 55krát novelizován. Na svou dobu byl vysoce moderní, nyní již ovšem nepostačuje," uvedl ministr důvod, proč předkládá nové zákony.

Ve čtvrtek představená trojice zákonů bude podle Hegera tvořit základní materii pro čtvrtý zákon - tedy zákon o zdravotním pojištění. "V něm se chystáme stanovit právě možnost standardu i nadstandardu. Bez tohoto základu by to ale bylo velmi obtížné. My totiž nemáme nyní úplně přesně jasno v základních pojmech - tedy například co je zdravotní péče či zdravotnické zařízení, vymezit se musí i další pojmy," vysvětlil Heger.

Zákony nyní půjdou do vnitřního připomínkového řízení, od března je pak čeká hodnocení v řízení vnějším. V červnu by je ministr Heger chtěl odeslat legislativní radě vlády. "Poté nás čeká ještě několik koleček ve vládě a zejména v Poslanecké sněmovně. Doufám, že až se nám zákony z tohoto procesu vrátí, poznáme je nejen podle jména," podotkl náměstek ministra pro zdravotní péči Vítězslav Vavroušek.

Zákon o zdravotních službách nově stanovuje pravidla pro nakládání se zdravotnickou dokumentací, zřízení nových registrů a řeší i problematiku ohledávání těla zemřelého, včetně provádění pitev. Nově je v této oblasti například stanoveno, že prohlídku těla zesnulého zajišťuje jeho praktický lékař. "To upravuje zejména situace, kdy pacient zemře mimo nemocnici," podotkl Vavroušek.

Norma také jasně definuje pojem zdravotnického zařízení a sjednocuje podmínky pro jeho registraci. "Státní zdravotnická zařízení ke svému provozu registraci nepotřebovala, podmínky k registraci soukromých nemocnic byly zase naopak velice tvrdé, to by se nyní mělo sjednotit," dodal Vavroušek. Novinkou bude i to, že nyní půjde pozastavit poskytování zdravotních služeb až na jeden rok. To až doteď nebylo možné.

Zákon o specifických zdravotních službách stanovuje jasně podmínky pro výkony jako je například interrupce, kastrace, lékařské ozáření, asistovaná reprodukce, klonování či změna pohlaví u transsexuálů.

"Některá problematika obsažená v tomto zákoně nebyla nikde upravena, nyní pro ni máme tuto normu," doplnila ředitelka odboru zdravotnických služeb Stanislava Pánová.

Třetí předloha, zákon o zdravotnické záchranné službě, pak upravuje fungování záchranky. Stanoví dojezdovou dobu sanitek, ta by měla činit 10 až 20 minut. "Je samozřejmé, že v zapadlé horské vísce se bude tato dojezdovost lišit od Prahy," uzavřel Vavroušek.

Zákon také počítá s vybudováním 40 nových stanovišť záchranné služby. Tento projekt by měl stát pět milionů a o přesném umístnění stanovišť rozhodnou kraje.

 -med

Kam dál?

- Vše o českém zdravotnictví najdete zde

- Heger ví, kde vzít na platy lékařů. Bude sám schvalovat tendry nad milion

- Prezident ČLK: Musí se přestat krást a hned bude i na platy lékařů

- Slovenští lékaři vezmou místa v českých nemocnicíc

- Požadavky lékařů jsou jako z jiného světa tvrdí odborník

- Heger: Platy ve zdravotnictví porostou od ledna 2012, letos to prostě nejde

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články