Jedete na dovolenou? Jste pojištěni vy i domácnost?

7. 6. 2023 – 16:32 | Komerční sdělení | Inzerce

Jedete na dovolenou? Jste pojištěni vy i domácnost?
zdroj: Freepik.com

Máte na dovolenou vše, co potřebujete? Sjednali jste si cestovní pojištění? Nezapomeňte si pojistit i svůj domov. I tomu hrozí nebezpečí.

Blíží se odjezd na dovolenou a vy pořád máte pocit, že vám ještě něco chybí? Nové plavky jste si pořídili, doklady máte platné, peníze jste si vyměnili, přesto se vám něco nezdá. Na něco jste určitě zapomněli. Není to náhodou cestovní pojištění a pojištění domácnosti?

I během dovolené se může stát celá řada věcí

Cestovní pojištění je chytrý základ každé cesty, bez něj bychom se nikam vypravovat neměli. I na dovolené nás může skolit nemoc, mohou se nám ztratit kufry, o tom, že z nějakých vážných důvodů na dovolenou možná ani nebudeme moci odjet ani nemluvíme. Záchranou v takovou chvíli je právě pojištění na cesty.

A pojištění domácnosti? To by měl mít každý majitel nebo nájemník bytu či domu ať už jede na dovolenou, nebo je doma a chodí do práce. I našemu bydlení hrozí nejedno nebezpečí, od zásahu vyšší moci přes krádež až po vandalismus.

Pojištění na cesty vám ušetří mnoho starostí

Ať už vyrážíte jen kousek za naše hranice, nebo je vaším cílem nějaká ta exotická destinace, určitě nepodceňujte sjednání cestovního pojištění. Mnozí z nás mají mylně za to, že když máme evropský průkaz pojištění, stačí nám, a sjednávat si další pojištění jsou jen vyhozené peníze. Svůj omyl zjistí až ve chvíli, kdy dojde na věc a ztratí se kufr s drahými věcmi nebo někdo ze spolucestujících potřebuje ošetřit a vybrané zdravotnické zařízení ho pošle jinam nebo požaduje vysokou částku za ošetření.

Evropský průkaz pojištění vám totiž sice zajistí ošetření, ale jen to nejnutnější, a ještě jen ve státních zařízení. I tam po vás ale mohou chtít nejrůznější doplatky za léčbu a zdravotnický materiál. Ošetření v zahraničí vás klidně může stát desetitisíce, statisíce i miliony, záleží na tom, co vás potká, jak dlouho si v nemocnici pobudete a na dalších faktorech.

Cestovní pojištění nekryje jen léčebné výlohy

Teď by se mohlo zdát, že jediným důvodem, proč si sjednat pojištění na cesty jsou léčebné výlohy. Není tomu tak, ale jsou tou nejdůležitější složkou. Pomohou vám s úhradou výdajů za léčbu onemocnění i úrazů, a to včetně vyšetření, předepsaných léků, případně i s přepravou zpět do ČR. Nepodceňte ale nastavení dostatečně vysokých pojistných limitů.

Kromě pojištění léčebných výloh jsou součástí cestovního pojištění i asistenční služby. Ruku na srdce, když se něco stane, často máme problém zachovat chladnou hlavu i doma, natož v zahraničí. Pomoc na telefonu, navíc v naší mateřštině, se tak hodí. Kontaktovat bychom je měli dřív, než vyhledáme ošetření, nasměrují nás do vhodného zařízení a případně pomohou i s komunikací.

V rámci cestovního pojištění si můžete sjednat i připojištění, a to pro případ:

  • Vzniku úrazu během dovolené, v jehož důsledku za každý den léčby dostanete denní odškodné. Finance vám pojišťovna vyplatí i v případě trvalých následků.
  • Ztráty zavazadel
  • Storna zájezdu pro případ, že na dovolenou z vážných důvodů nemůžete odjet. Mezi takové důvody patří zdravotní důvody, výpověď v zaměstnání nebo třeba smrt blízké osoby.
  • Pojištění si můžete rozšířit i o pojištění odpovědnosti za škody, které během dovolené neúmyslně způsobíte někomu jinému. Zejména rodiny s dětmi by ho měli mít sjednané, stačí chvilka nepozornosti a na neštěstí je zaděláno.

woman-with-hat-sitting-chairs-beach-beautiful-tropical-beach-woman-relaxing-tropical-beach-koh-nangyuan-island zdroj: Freepik.com

Pojištění majetku dělíme na dvě části

Odjedete na dovolenou, dům nebo byt zůstane osamocený. Sice vám tam hodná sousedka nebo známý možná dojde zalít květiny či nakrmit rybičky, nemůže vám ale domov hlídat pořád. Pojištění majetku není radno podceňovat, důležité je vědět, že ho dělíme na dvě části. Na pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. Sjednat si můžete jen jednu z částí, nebo obě, to je rozhodně ta lepší varianta. Každá část se totiž vztahuje na něco jiného.

Pojištění domácnosti kryje škody na vybavení

V bytě nebo domě máme celou řadu věcí. Od nábytku a spotřebičů přes věci osobní potřeby, knihy, akvárium, šperky a sportovní vybavení jako jsou lyže, kola nebo elektrické koloběžky. Když se k nám někdo vloupá, může si některé věci odnést s sebou, další poničit. Elektrické koloběžky se mohou přehřát a shořet, z akvária může vytéct voda a věci kolem sebe poničit. Tak bychom mohli pokračovat, nic se ale nemění na tom, že přijdeme o věci, do kterých jsme investovali své finance a teď si budeme muset pořídit nové. Díky pojištění domácnosti nám ale pojišťovna vyplatí pojistné plnění a my je nebudeme muset platit ze svého.

Pojištění nemovitosti chrání stavbu jako takovou

Když přijde vichřice a uletí vám střecha, pojištění domácnosti nic neřeší, snad jen v případě, že by došlo i k poškození vnitřního vybavení bytu. Ale co ta střecha? Na tu je třeba mít uzavřené pojištění nemovitosti, které se vztahuje na stavbu jako takovou, tedy zdi, okna, okapy, omítky, střechu apod., a to pro případ škod v důsledku:

  • Živelných událostí jako je vichřice, krupobití, požár, sesuv půdy a v některých případech i povodeň.
  • Vandalismu
  • Krádeže nebo loupeže
Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články