Kalkulačka: Mateřská, i otcovská se zvýší o 40 tisíc

21. 9. 2018 – 16:52 | Naše peníze | Martin Slapnička | Diskuze:

Kalkulačka: Mateřská, i otcovská se zvýší o 40 tisíc
zdroj: freeimages.com

Češi berou na rodičovské dovolené v průměru šest až osm tisíc korun měsíčně. Celkem je pro ně určeno 220 tisíc korun, které mohou vyčerpat za dobu, kterou si sami určí. Vláda plánuje zvýšit rodičovský příspěvek o 40 tisíc korun. Dostali ho by i rodiče dětí, kteří se sice už vrátili do práce, ale jejich ratolesti ještě nejsou čtyři roky. V případě vícerčat se zvýší dokonce o 60 tisíc - na 390 tisíc korun. Informuje o tom Radiožurnál. Návrh míří do mezirezortního připomínkového řízení.

Peníze by přitom zpětně dostali i ti rodiče, kteří už 220 tisíc vyčerpali a jejichž dítě bude v červenci příštího roku mladší čtyř let. Výjimku tvoří ti, kterým se narodilo další dítě. Ti stejně jako doposud nárok na původní příspěvek ztrácí, a s doplatkem tak počítat nemohou.

Pracující rodiče, kteří budou chtít zbývajících 40 tisíc vyčerpat, si musejí podat novou žádost o rodičovský příspěvek. Ti, kteří rodičovský příspěvěk pobírají právě teď, o nic žádat nemusejí. Navýšení se jim automaticky promítne do celkové částky.

Na mateřskou nemá nárok každá maminka. Aby vám ji stát vyplácel, je nutné, abyste si platila nemocenské pojištění. Zaměstnané ženy se o to start nemusí, platí je za ně zaměstnavatel. Na mateřskou potom mají nárok, pokud během posledních dvou let před porodem pracovaly alespoň 270 dní.

Mateřská pro podnikatelky

Podnikatelky si sice nemusí nemocenské pojištění platit povinně, pokud ale plánují mít miminko a mateřská by se jim hodila, je vhodné si začít pojištění dobrovolně platit - a to nejméně 180 dní před začátkem mateřské.

Mateřskou stát ženám vyplácí 28 týdnů. Pokud se jim narodí dvě a více dětí, trvá 37 týdnů. Nastoupit na ni ženy mohou od počátku 8. do počátku 6. týdne před očekávaným porodem. Rodiče se mohou na mateřské i střídat, a to od počátku 7. týdne ode dne porodu.

Mateřská činí 70 procent z denního vyměřovacího základu, který se ještě snižuje prostřednictvím redukčních hranic, které každoročně určuje stát.

Spočítejte si, kolik by vám mateřská vyšla: Kalkulačka - mateřská 2019 [xls]

Od letošního února mohou navíc tatínci žádat o tzv. otcovskou. Jedná se o placené týdenní volno, na které mohou tatínci nastoupit kdykoli v období šestinedělí. Nárok na ni mají tatínci, kteří si platí nemocenské pojištění. U zaměstnanců nezáleží na délce pojištění, podnikatelé si jej musí platit alespoň tři měsíce před porodem.

Stejně jako mateřská i otcovská tvoří 70 procent denního vyměřovacího základu sníženého redukčními hranicemi.

Spočítejte si, kolik by vám otcovská vyšla: Kalkulačka - otcovská 2019 [xls]

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články