Kdo si sKartu nepřevezme, může přijít o dávky

22. 11. 2012 – 13:44 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kdo si sKartu nepřevezme, může přijít o dávky
Sociální karty neboli sKarty, na které se vyplácejí některé sociální dávky, začaly úřady práce vydávat od července. Ilustrační foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

inisterstvo práce a sociálních věcí zatím nevyslyší požadavky Národní rady osob se zdravotním postižením na zastavení projektu sKaret. Neumožňují to smlouvy a pokračující jednání, sdělila po čtvrteční schůzce s předsedou rady Václavem Krásou ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09).

"Nyní jsme uprostřed vyjednávání se všemi zainteresovanými skupinami, tedy politiky, dodavateli i dalšími zainteresovanými osobami, proto po mně nemůžete chtít konkrétní závěry," uvedla Müllerová. Doplnila, že si také nechala připravit analýzu celého problému i jeho řešení. Analýza by měla být hotová do týdne.

Lidé by si měli sKarty přebírat, v opačném případě by jim úřady mohly zastavit výplatu dávek. "Je to jedna z možností," uvedla.

TIP: Uživatelé sKaret si budou moci nechávat donést peníze domů

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása byl s výsledkem schůzky spokojený. Po jednání řekl, že ministryně podle něj má snahu problém řešit. "Požádala o více času na seznámení se s agendou, aby mohla mít podklady pro své rozhodování. Jednání tak běží dál," sdělil.

Zopakoval, že rada trvá na zastavení celého projektu. Řešením podle jeho slov není ani varianta, že se budou peníze posílat přes složenky prostřednictvím agentury, kterou by si najala Česká spořitelna jako provozovatel karet. "To by se prodražilo ještě více než současná situace. Každý na tom totiž bude chtít vydělat," uvedl Krása.

Sociální karty neboli sKarty, na které se vyplácejí některé sociální dávky, začaly úřady práce vydávat od července. Peníze přijdou na účet k sKartě a lidé si je mohou vybrat z bankomatu. S kartou se dá také platit. Peníze bude možné převést i na vlastní bankovní účet, a to na úřadu práce či bankomatem.

Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články