KFC končí a uzavírá všechny prodejny! Z důvodu se vám zvedne žaludek
27. 6. 2025 – 10:17 | Zahraniční | Štěpán Bárta | Diskuze:

V Dánsku praskla kuřecí bomba. Populární fastfoodový řetězec KFC tam zavírá všech 11 svých restaurací poté, co vyšlo najevo, že s masem se tam čarovalo tak dlouho, až to zaujalo i veterináře. Bývalí zaměstnanci otevřeně popsali šokující praktiky, které se ve fastfoodech měly dít celé roky.
Etiketa sem, etiketa tam
Ve středu večer odvysílala dánská televize DRTV investigativní pořad s výmluvným názvem „Podvod s kuřecím masem v KFC“. Co vypadalo jako běžná rutina ve fastfoodu, se ukázalo být znepokojivou praxí: pokud se kuře nestihlo spotřebovat, jednoduše se přelepila etiketa s novým datem trvanlivosti. Podle bývalých zaměstnanců šlo o běžný trik, kterému se říkalo „prodlužování“.
Interní chaty mezi manažery poboček jasně ukazují, že přepisování trvanlivosti bylo zcela normální. „Kuřecí maso se běžně prodlužuje,“ potvrzuje jeden z bývalých pracovníků. Kontroly, které následovaly po odvysílání pořadu, daly této praxi razítko – a rozhodně ne pozitivní.
Experti kroutí hlavou, KFC se brání
Profesor výživy Tine Hald z Dánské technické univerzity potvrdil, že takové jednání je zřejmě „běžné“ i v jiných podnicích. Docentka Karin Østergaardová z univerzity VIA v Aarhusu šla ještě dál: „Rozhodně bych si tam nedala ani hranolku.“
Dánská veterinární a potravinová správa situaci ostře odsoudila. Její zástupce Michael Rosenmark připustil, že při běžných kontrolách se spoléhalo právě na etikety, které ale podle všeho nelhaly méně než účetní v podniku před krachem.
Zavřeno! A co zbytek Evropy?
KFC v Dánsku provozuje firma Isken ApS, která v reakci na skandál oznámila uzavření všech restaurací. Firma slíbila přeškolení personálu, důkladné kontroly skladových zásob a snahu najít nové, „čisté“ franšízanty. Řetězec zároveň tvrdí, že podvody jsou v rozporu s interními pravidly a franšízovými smlouvami.
A co Česko? Tady podle vedení nehrozí nic podobného. Všech 136 tuzemských restaurací spravuje jediný provozovatel – firma AmRest. Podle její ředitelky Ivany Makalové Dlouhé jsou hygienické standardy v Česku „přísné až přespříliš“ a zahrnují pravidelné externí i interní kontroly.
Ačkoliv se tedy české kuře v KFC zřejmě neprodlužuje, dánská aféra ukazuje, že ani slavný řetězec s tajnou směsí 11 bylinek a koření není imunní vůči lidské pohodlnosti. A zákazníci si teď možná dvakrát rozmyslí, kam na to svoje oblíbené křidýlko zajdou.