Kvalitní vzduchotechnika může v zimě ušetřit nemalé náklady na vytápění domu

30. 10. 2018 – 17:06 | Bydlení | Martin Slapnička | Diskuze:

Kvalitní vzduchotechnika může v zimě ušetřit nemalé náklady na vytápění domu
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Mezi lidmi panují doměnky, že klimatizace a vzduchotechnika je jedna a to stejné. Z pohledu laika se to tak může zdát, přesto jsou to ale dvě naprosto odlišně věci. Nejenže jinak fungují, ale mají i jiný účel.

Vzduchotechnické a klimatizační systémy, či rekuperace už nejsou výsadou pouze průmyslových a administrativních budov, jako tomu bylo v minulosti, ale postupně se stávají nedílnou součástí bytových objektů nebo staveb občanské vybavenosti. Je to důsledkem na jedné straně zvýšeného důrazu na kvalitu vnitřního prostředí, na druhé straně požadavku na energeticky efektivní provoz objektů.

Právě k tomu může výrazně přispět kvalitní vzduchotechnika, nebo ventilátory.

Podstatný rozdíl mezi klimatizací a vzduchotechnikou je tedy takový, že klimatizace cirkuluje stejný vzduch v místnosti neustále dokola, chladí ho přes kondenzační komoru s chladivem a ven se odvádí pouze samotný kondenzát, tedy vlhkost vytvořená při procesu chlazení. Zatímco vzduchotechnika nepotřebný a vydýchaný vzduch odtáhne ven a přivede do místnosti nový, čerstvý a filtrovaný vzduch. Právě kvůli hygienickým nárokům nelze příliš počítat s přímým chlazením vzduchu u vzduchotechniky podobně jako u klimatizace.

TIP: Jak ušetřit za vytápění domu? Pomůže i stropní ventilátor!

Provozní náklady vzduchotechniky a rekuperace

Mezi provozní náklady u vzduchotechnických a klimatizačních systémů řadíme: energii na pohon ventilátorů a dalších elektrických a elektromotorických komponentů (kompresor, klapky se servopohonem, senzory MaR, apod.), energii spotřebovanou na úpravu vzduchu (ohřev nebo chlazení, úprava vlhkosti), servisní prohlídky a pravidelnou údržbu zařízení, nákup a výměnu spotřebního materiálu (filtry, chladící náplň, apod.) a opotřebených součástí, a finanční náklady spojené se splácením investičního úvěru, pokud byl k financování stavby použit.

Alergie

Výskyt alergií v celosvětovém měřítku stoupá: podle odborníků nyní postihuje 30 až 35 % populace. Mezi nejčastější alergeny patří pyl – a jarní pylová sezóna byla v Česku obzvlášť silná. Jak mít doma stále čerstvý vzduch a přitom bez pylu a prachu? Odborníci z Lindabu, výrobce vzduchotechniky a dalších stavebních komponentů z tenkostěnné oceli, radí: nepodceňujte vzduchotechniku! Řízené větrání s rekuperačními jednotkami dokáže těmto problémům velmi účinně čelit.

Pyly navíc mohou být modifikovány zplodinami z motorů a průmyslovými exhalacemi. Právě početnému množství českých alergiků mohou rekuperační jednotky v interiéru významně pomoci. „Díky řízenému větrání s rekuperací mohou lidé nejen ušetřit na nákladech za provoz bytu, ale především dýchat filtrovaný čistý vzduch bez alergenů a těšit se z prostředí bez plísní díky průběžnému odvádění vlhkosti. Bohužel se stále ještě někdy setkáváme s mýtem, že běžné větrání okny je dostačující. Pro udržení správného mikroklimatu v místnosti bychom však museli krátce větrat každých 60 až 90 minut, a to i v noci – ovšem s tím, že si v zimě pouštíme domů chlad, od jara do podzimu pyl, nemluvě o nepříjemných pocitech z větru či hluku z ulice. Provoz a údržba rekuperačních jednotek je přitom velmi jednoduchá. Výměna filtrů v jednotkách by měla probíhat po šesti měsících. V důsledku velkého znečištění vzduchu například v pasivním domě pro seniory v Modřicích technici vyměňují prachové a pylové filtry již po třech měsících. To je důkazem toho, jak je vzduch znečištěný – a přitom lidé vůbec netuší, co dýchají,” komentuje Stanislav Němeček, vedoucí prodeje vzduchotechniky společnosti Lindab s. r. o..

Zdroje:
Lindab, Klimatizace smile

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články