Lékaři neustoupí, 2 miliardy chtějí jen pro sebe a k tomu okamžité legislativní změny

1. 2. 2011 – 18:34 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lékaři neustoupí, 2 miliardy chtějí jen pro sebe a k tomu okamžité legislativní změny
Ministr zdravotnictví ovšem již v pondělí na jednání řekl, že navrhovaná dohoda je pro něj neakceptovatelná, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Lékaři se v úterý shodli, že nemíní ustoupit od dohody, kterou v pondělí předložili ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Potvrdila to místopředsedkyně Lékařského odborového klubu (LOK) Jana Vedralová, podle níž je to "nepodkročitelné minimum".

"Z dohody, kterou jsme nabídli ministrovi, už nemůžeme slevit ani písmenko, ani píď. Z naší strany už se totiž jedná o ústupek, pondělní návrh ministrovi neobsahuje celou řadu našich původních požadavků," řekla Vedralová.

 

<%Anketa236%>

 

Nyní je na tahu vláda a ministerstvo zdravotnictví, dodala. "S tímto stanoviskem půjde předseda LOK na čtvrteční jednání s ministerstvem zdravotnictví. Pokud se nic nedojedná, pak nastane bohužel první březen a hromadné odchody. My bychom si poté asi nad dalším vývojem "umyli ruce", protože my jsme se o dohodu snažili," uvedla Vedralová.

Předseda LOK Martin Engel navíc již odpoledne řekl, že odbory trvají i na tom, aby navýšené peníze šly přímo na platy lékařů. "To je pro nás podmínka, bez níž nemůže jednání běžet," řekl Engel.


TIP: Požadavky lékařů jsou jako z jiného světa tvrdí odborník

 

Ministr zdravotnictví ovšem již v pondělí na jednání řekl, že navrhovaná dohoda je pro něj neakceptovatelná. "Návrh smlouvy je ultimativní a nekoresponduje s požadavky, které byly předložené a o nichž se jednalo. Vytvářejí tlak na vládu a ministra zdravotnictví. Jsou to požadavky na legislativní změny v nereálných termínech a jdou nad rámec českého legislativního řádu," uvedl Heger.

Zástupci místních organizací LOK se na svém jednotném stanovisku domlouvali v úterý téměř pět hodin. Při jednání se totiž ukázalo, že velká část z nich vnímala navrženou dohodu s ministerstvem jako velmi mírnou a neplnící jejich požadavky.

"Diskuse je velice bouřlivá a stále probíhá. Poslední kroky představitelů státní správy byly velice nepříjemné, pobouřilo to mraky lékařů, hledáme konsensus a další postup - zatím rozhodně nejsme u konce," uvedl po půl čtvrté Engel.

Řady lékařů se podle Engela dotklo zejména označování za vyděrače či tvrzení "že si za rukojmí berou miminka."

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Jiří Štětina (VV) soudí, že lékaři by měli ustoupit. "Pan ministr Heger byl v jednání s lékaři velmi vstřícný, řekl to jasně. Požadavky lékařů jsou nepřijatelné, měli by ustoupit," řekl Mediafaxu.

Poslanec ODS Boris Štastný je přesvědčený o tom, že vláda nesmí lékařům ustoupit ani o milimetr. "Tento postoj lékařských odborů jsem očekával, je jasné, že boj ve smyslu "Peníze nebo život" pokračuje. Vláda však v žádném případě nemůže ustoupit," myslí si Šťastný. Kabinet podle něj musí být připravený na to, že uzavření dohody nebude možné.

-Zuzana Fojčíková | MED

K tématu:

- Nečas: Ke krizi ve zdravotnictví nedojde, lékaři však musí nést rizika svého chování

- Heger našel na platy lékařů dvě miliardy. Podle Ratha je to příliš málo

- Heger: Odchodem lékařů by se mohly zvýšit platy ostatním, včetně pomocného personál

- Václav Klaus: Ministra Hegera v jeho úsilí podporuji, lékaři jsou nezodpovědní

- Slovenští lékaři vezmou místa v českých nemocnicíc

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články