Lidé šetří a méně nakupují, prodejci tak musí zlevňovat

5. 4. 2012 – 0:27 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé šetří a méně nakupují, prodejci tak musí zlevňovat
V dalších měsících se situace pravděpodobně měnit příliš nebude, jelikož počet lidí bez práce se stále zvyšuje, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Maloobchodní tržby porostou v průběhu roku mírným tempem kolem 1,5 procenta, podle analytiků tak prodejci nebudou mít jinou možnost, než nadále bojovat o zákazníky, a to především cenou.

„Vysoké ceny odrazují, a tak v únoru lidé omezovali nákupy potravin a pohonných hmot. Více si naopak koupili elektroniky a zaplatili za ni méně než loni. Klesající ceny elektroniky a dalšího vybavení domácností tak vedou k tomu, že lidé získávají za méně peněz více zboží,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek a dodal, že jako tradičně se dařilo zásilkovým a internetovým obchodům, které prožívají svůj boom, naproti tomu stánkový prodej má už to nejlepší asi za sebou a stěhuje se do kamenných prodejen.

Podle Dufka maloobchodní tržby naznačují, že i v letošním roce zůstane spotřeba domácností slabá. „Výsledky za první dva měsíce jsou ještě mírně pozitivní, přesto ochota utrácet ze strany domácností bude nejspíše dále slábnout,“ zakončil Dufek.

Zas tak zle není...

„Ekonomika je v recesi. Přesto Češi utrácejí, jako by se nechumelilo. V únoru tržby vzrostly o 1,6 procenta. A tak se obchodníkům na tvářích objevil po dlouhé době úsměv,“ řekl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. Zároveň připomněl, že například obavy z konce roku, podle kterých měl být zasažen změnou DPH obchod s knihami, se k radosti prodejců nenaplnily. „V lednu rostly tržby o 1,9 procenta a v únoru dokonce o 4,1 procenta. Změny tedy evidentně nebyly tak drastické, jak předpovídaly některé prognózy,“ zakončil Kozub.

„Maloobchodní tržby rostly o 0,2 procentního bodu méně než v lednu. Trhy přitom očekávaly růst o jedno procento. Výsledek byl sice mírně nad očekáváním, zase taková senzace to ale také není,” komentovala zveřejněné údaje Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance a konstatovala, že domácí poptávka je nadále slabá.

Přišel v Česku konec krize?

„Po číslech z maloobchodu za první dva měsíce vidíme o něco vyšší šanci, že česká ekonomika v prvním kvartále technicky vystoupila z mírné recese. Síla spotřebitelské poptávky je však stále příliš malá na to, aby zažehla citelnější inflační tlaky,“ řekl Tomáš vlk, analytik společnosti Patria Finance a uvedl, že růst maloobchodních tržeb za celý rok by se měl pohybovat kolem 1,5 procenta. Vlk proto nepředpokládá, že centrální banka změní svůj současný postoj k měnové politice a úrokové sazby by podle něho nadále měly zůstat stabilní.

„V dalších měsících se situace pravděpodobně měnit příliš nebude, jelikož počet lidí bez práce se stále zvyšuje. V únoru dosáhla nezaměstnanost 9,2 procenta. To neznamená nic jiného, než stále více lidí s malou kupní silou. Maloobchodníkům tedy nezbývá nic jiného, než bojovat cenou,“ komentoval výsledky Tomáš Volf, analytik skupiny Citfin.

-Jan Soukup | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články