Měli bychom sami sobě platit "desátek"

4. 11. 2016 – 8:55 | Naše peníze | Martin Slapnička | Diskuze:

Měli bychom sami sobě platit "desátek"
zdroj: freeimages.com

Desátky jsou nevymazatelně zapsány napříč celou historií lidstva. Většinou se odváděly nějaké vyšší mocnosti, buď státu, nebo církvi. Můžeme spekulovat o tom, jestli to bylo smysluplné, nebo ne. V moderní době můžeme odvádět takový desátek sami sobě a mít za něj dlouhodobé zajištění životního standardu.

Kvalitní životní pojištění pro rodinu se dá s trochou šikovnosti zařídit za 5 % příjmu. Pokud se zaměříme na zajištění základních rizik, jako je smrt, invalidita, závažné nemoci a dlouhodobá pracovní neschopnost, zjistíme, že je to pro většinu povolání možné. Není pravdou to, že zajištění životního standardu musí být drahé, protože nemusí.

V západních zemích je standard platit za své zajištění výrazně více než 5 % příjmů, nicméně je tomu tak díky výrazně jinému myšlení a často i lepším finančním možnostem. V ČR by měl být rozumný standard právě okolo 5 %. Samozřejmě se to bude lišit podle věku, povolání, závazků, atd., ale jako obecný průměr to stačí.

Daleko důležitější je však doplnit toto zajištění o patřičnou tvorbu dlouhodobé rezervy. A opět by k tomu mělo stačit zhruba 5 % příjmu. Uvážíme-li, že průměrná doba ekonomické aktivity trvá zhruba 40 let a po této době je vhodné jít do penze, dá se i s 5 % příjmu naspořit dostatek peněz na vlastní soukromou rentu.

Například s platbou 1 000 Kč měsíčně, která odpovídá 5 % průměrného příjmu v ČR, naspoříme v dlouhodobém portfoliu na 40letém horizontu zhruba 2 000 000 Kč (6 – 7 % p.a. se zohledněním poplatků). Tato částka nám postačí na rentu 15 000 Kč měsíčně na 15 let. Nebo z ní můžeme vybírat jen výnos, což bude okolo 80 000 Kč ročně. Každá situace, která nastane v druhé polovině našeho života se nám tak bude řešit mnohem snadněji než bez těchto zdrojů.

Můžeme si tedy vyřešit kvalitní dlouhodobé zajištění kombinací dobrého životního pojištění, které bude stát 5 % příjmu, a pravidelnou dlouhodobou investicí, do které vložíme rovněž 5 % svého příjmu. Máme tak svůj desátek, který nám zajistí důstojné stáří, a také klid pro případ, že bychom tento pravidelný příjem nemohli tvořit, třeba v důsledku invalidity nebo nemoci.

Škoda je, že na tyto situace myslí jen malé procento lidí a zbytek situaci podceňuje, případně má pocit, že mu stačí penzijní spoření s platbou ve výši několika stovek a úrazové pojištění sjednané před mnoha lety.

-Jakub Mokroš | Více na Investujeme.cz

Zdroje:
investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články