Měly by být zdaněny příjmy z hazardu? Pro zdravý rozum možná pitomá otázka

6. 9. 2011 – 21:57 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Měly by být zdaněny příjmy z hazardu? Pro zdravý rozum možná pitomá otázka
Odváděné peníze z hazardu stále mizí v neprůhledných firmách, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Před rokem HN dokázaly, že se v česku nenávratně ztrácejí stamiliony z obřího balíku peněz, které hazardní firmy povinně posílají na dobročinné účely. Od té doby se nic nezměnilo.

Věci veřejné chtějí, aby novela o loteriích dokládala, že daně vybrané na hazardu a loterijních hrách budou putovat do státního rozpočtu. Předseda VV Radek John v úterý prozradil, že se obává, že to ODS nedovolí a poruší tak koaliční smlouvu.

Zástupci strany Věci veřejné se tak vyjádřili před úterní schůzí sněmovny, na které je zařazen návrh zákona o loteriích. K návrhu připojil pozměňovací návrh poslanec Jan Farský (TOP 09), který podle Johna umožní, aby se nadále loterijní firmy vyhýbaly placení daní. Ty mají podle návrhu putovat na veřejně prospěšné účely.

"Zákon je naprosto nedostatečný. My žádáme, aby peníze z hazardu šly do státního rozpočtu. Podpořit znovu systém kradení považujeme za nehorázné. Je třeba sledovat, které strany budou podporovat tento špatný návrh, když na stole je díky VV dobrý," prohlásil Radek John.

<%Anketa276%>

Svého předsedy se zastal i šéf klubu VV Vít Bárta. "My máme v koaličním dodatku, že hazard bude nově a přísněji zdaněn od 1. ledna 2012. Dnes schvalovat Farského normu je anachronismus v nesouladu koaliční smlouvy," řekl.

Odváděné peníze z hazardu stále mizí v neprůhledných firmách

Herny, kasina a sázkové kanceláře poslaly na veřejné blaho 3,53 miliardy. A znovu se zde vyskytují stejně neprůhlední příjemci jako loni: nedohledatelná občanská sdružení nebo dotace, o kterých nikdo nikdy neslyšel. Tentokrát ale přece jen existuje malá naděje, že se některé podezřelé případy podaří rozplést. Protikorupční detektivové se totiž podle informací HN začali hazardními odvody "na dobro" zabývat. Zaměřují se právě na nejkřiklavější případy.

Například filmař Miroslav Vaněk: jeho sdružení loni dostalo 17,3 milionu. Údajně na vzdělávací programy pro děti. Vaněk přiznal, že část peněz přeposlal do Kostariky. Ale zdráhal se vysvětlit, u koho vlastně peníze skončily. Letos k němu byl hazard opět štědrý - poskytl mu 7,7 milionu. A Vaněk dál mlčí o tom, jak peníze využil. "Pane, to je můj problém, ne váš. Na shledanou," pokládá telefon.

Provozovatelé hazardu už od 90. let neplatí daň z příjmu, a místo ní jim stát nařídil právě dobročinné odvody. Stanovené jsou na šest až dvacet procent z dosažených výnosů. Od začátku se tak nad odvody vznáší podezření, že se část peněz vrací přes prostředníky zpět majitelům hazardních firem.

Politici i úředníci o machinacích dobře vědí. Ovšem celé roky je neřešily. Až nyní poslanci schvalují změnu: úředníci by museli každý příspěvek nejdříve odsouhlasit. Jenže odvodů jsou tři tisícovky ročně a úředníci tvrdí, že podvody nedokážou stejně včas odhalit. "V tomto objemu to nemáme šanci uhlídat," tvrdí Karel Korynta, šéf státního dohledu nad loteriemi. Podvody má utnout až zdanění hazardu - podle koaliční dohody už od roku 2012. Protože se ale charitativní odvody platí zpětně (peníze, které sdružení letos dostala, pocházejí z roku 2010), ještě alespoň jednou si o nich hazard rozhodně sám a bez kontroly.

-MED | NašePeníze.cz

Kam dál?

- Hracími automaty protečou ročně desítky miliard, stát ale nedostává ani korunu

- Kalousek chce zdanit příjmy loterijních firem, ty klasické daně neplatí

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články