Ministr zemědělství Jurečka zastavil výběrová řízení za stovky milionů

11. 2. 2014 – 18:33 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministr zemědělství Jurečka zastavil výběrová řízení za stovky milionů
Zrušeny byly i dvě zakázky na zajištění mediálního a marketingového servisu pro Ministerstvo zemědělství – každá zhruba za jeden milion korun bez DPH. Foto:MZE | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr zemědělství Marian Jurečka se rozhodl po prozkoumání podkladů, zrušit nebo pozastavit několik výběrových řízení za stovky milionů korun. Pozastavené zakázky bude nutné přepracovat s ohledem na zachování maximální hospodárnosti nakládání s veřejnými prostředky.

Marian Jurečka zrušil především výběrová řízení zaměřená na marketing. V prvé řadě jde o zakázku „Ryba sladkovodní“ hrazenou z eurodotací v celkové výši 60 milionů korun bez DPH. „Rozhodl jsem, že v tomto případě budou uvedené finanční prostředky využity účelněji ve prospěch českého rybářství. Původní projekt směřoval na utracení peněz například na pronájem anglického autobusu double-decker, nákupy filetovacích nožů, pepřenek či holinek. To považuji za zcela nehospodárné plýtvání penězi, zejména ve chvíli, kdy se po předchozí kampani na „Rybu domácí“ v hodnotě 150 milionů korun prodeje ryb v zásadě nezměnily. Ministerstvo zemědělství navíc bude muset vrátit v této souvislosti zhruba 30 milionů Evropské komisi. Navrhnu, aby ušetřené prostředky byly použity na investice rybářských podniků do modernizace,“ uvedl ministr Jurečka.

Zrušeny byly i dvě zakázky na zajištění mediálního a marketingového servisu pro Ministerstvo zemědělství – každá zhruba za jeden milion korun bez DPH.

Pozastaveno a určeno k přepracování je rovněž dalších pět zakázek na IT systémy v celkové hodnotě 600 milionů korun. V oblasti informačních technologií zjistil v minulosti Nejvyšší kontrolní úřad na Ministerstvu zemědělství největší pochybení. Kvůli tomu udělil finanční úřad Ministerstvu pokutu půl miliardy korun. Jelikož se zde jedná o přímé i nepřímé pokračování kritizovaných projektů, u nichž audit stále probíhá, přistoupil ministr Jurečka ve spolupráci s IT odborníky na zásadní přeformulování podmínek zadávacího řízení tak, aby se už v budoucnosti nemohlo plýtvat s veřejnými financemi.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články