Na Harvard za státní peníze? I to navrhují ekonomové

1. 9. 2010 – 8:55 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na Harvard za státní peníze? I to navrhují ekonomové
Několik nejlepších studentů by mohlo získat možnost studia na prestižní škole výměnou za práci pro stát.,Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nejlepším studentům v zemi by mohl elitní univerzitu platit stát. Výměnou za to by absolventi pracovali několik let ve státní sféře, navrhuje NERV, píší ve středečním vydání Hospodářské noviny.

Studenti by už při cestě na špičkové světové školy nemuseli složitě bojovat o stipendia místních nadací nebo si půjčovat stovky tisíc u bank. Národní ekonomická rada vlády (NERV) se chystá ministrům navrhnout, aby studenty podpořil přímo stát. „Několika nejlepším by se každoročně umožnilo studovat na elitních školách a oni by pak výměnou za to po určitou dobu, například dva roky, pracovali ve státní sféře,” upřesňuje jeden z členů NERVu, ekonom Tomáš Sedláček.

 

NERV nyní funguje hlavně jako poradní orgán premiéra, ale návrh se líbí i koaličním partnerům. „Mně ten návrh nepřipadá vůbec špatný, tak, jak zatím zní, by mohl mít mou podporu,“ řekl Hospodářským novinám ministr školství Josef Dobeš s tím, že podobný nápad už v minulosti padl na koaličním jednání stranických lídrů a nikdo ho neodmítal. „Tohle je cesta, jak zabránit úniku mozků. Hlavní je, aby pak působily tady, klidně i v byznysu,” dodal Waltr Bartoš, školský expert ODS. Návrh podporuje i šéfka školského výboru sněmovny Anna Putnová (TOP 09). Studenty by podpořila i bez podmínky, aby se vraceli. Státní stipendia fungují například v Polsku.

 

<%Anketa200%>

 

Na Harvardu zase studenti dostanou slevu, pokud jdou pracovat pro americkou státní správu. Rok studia na nejlepších univerzitách stojí ročně až milion korun. Stipendia od privátních institucí ale nyní dostanou nanejvýš desítky studentů. Fulbrightova komise dá ročně peníze dvacítce z nich,

Nadace Zdeňka Bakaly právě vybírá první desítku stipendistů. „Nehlásí se jich ale tolik, řadu z nich předem odradí náročná kritéria a složitost celé té procedury,” citují Hospodářské noviny Hanu Ripkovou, ředitelku Fulbrightovy komise, kde se ročně hlásí kolem šedesáti studentů. „České studenty brzdí nízká sebedůvěra. Myslíme si tady, že na to nemáme. Profesoři studenty nemotivují, aby mířili výš,” řekl Lukáš Sedláček, prezident absolventského spolku Oxford & Cambridge Alumni Society.

Ministr financí Miroslav Kalousek ale varuje: „Studenti, kteří vystudovali prestižní školy a pak šli do státní sféry, byli vystaveni šikaně. Pro ostatní představovali nepřijatelnou konkurenci. Muselo by to být doprovázeno ochranným dohledem, nebo budou tito lidé závistivými spolupracovníky zničeni,“ obává se podle Hospodářských novin Kalousek.

-Zdenek Michora, Mediafax

Kam dál?

- Studenti se mají dočkat placené praxe a příspěvků na studium

- Kdo se napakuje na školném? Banky, tvrdí komunisté

- Vysokoškoláci budou za studium platit od roku 2013, pomůžou granty a půjčky

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články