Nákupy na dluh – ano či ne?

11. 12. 2020 – 10:14 | Komerční sdělení | Inzerce

Nákupy na dluh – ano či ne?
zdroj: chainarong06 / Shutterstock.com

S tím, jak roste dostupnost nejrůznějších úvěrových produktů, nabývá otázka, zda nakupovat či nenakupovat na dluh aktuálnosti. V době, kdy bylo pro vyřízení půjčky nebo jiného podobného produktu potřeba strávit několik dní obíháním bank s nejrůznějšími potvrzeními, si půjčku každý zájemce dobře rozmyslel. V dnešní době, kdy je vyřízení půjčky otázkou okamžiku, anebo není dokonce třeba pro nákup na dluh potřeba dělat vůbec nic, se může tento komfort stát snadno pastí, ze které se posléze dostává velmi špatně.

Nákup na dluh si často ani neuvědomujeme
Nakupování na dluh nemá vždy jen podobu klasického úvěru či půjčky, o který si požádáme příslušnou instituci, jež nám v případě kladného stanoviska vyplatí peníze. Ve skutečnosti je nákupem na dluh i každá platba kreditní kartou nebo nákup v e-shopu, při němž využijeme možnosti odložené platby. To vše jsou také půjčky, byť v jiné, více nenápadné a maskované, podobě.

Zvláště u kreditních karet panuje u řady lidí stále zmatení pojmů. Může za to zřejmě i fakt, že v době, kdy již bylo placení kartou na západ od nás běžné, u nás k němu naprostá většina lidí neměla přístup a setkávala se s ním pouze ve filmech západní provenience. Karta je tak pro mnoho lidí prostě karta, aniž by přitom rozlišovali, zda se jedná o kartu debetní či kreditní.

Kreditní karta je výhodná pouze ve chvíli, kdy je člověk schopen regulovat tok svých peněz tak, aby vyčerpanou částku dorovnal vždy před koncem bezúročného období. V opačném případě jsou totiž úroky poměrně vysoké, stejně jako při výběru hotovosti z bankomatu. Počítat je třeba i s poplatky za vedení úvěrového účtu.

Mnoho e-shopů nabízí také nákup na splátky, anebo vám platbu odloží na později. I v těchto případech nakupujete na dluh, který budete muset uhradit. Pokud si takovou akci dobře nepromyslíte, mohou vás později doběhnout vážné problémy. Nákup na dluh je vždy mnohem snadnější než jeho splácení. To ale neznamená, že nelze identifikovat situace, ve kterých má půjčka či jiný způsob nákupu na dluh smysl.

Kdy nakupovat na dluh?
Kromě výše uvedených možností nakupování na dluh existují samozřejmě i klasické úvěrové produkty. Vždy se přitom vyplatí mít přehled o možnostech rychlých půjček, které budete moci v případě potřeby hned využít.

V dnešní době je i získání klasické půjčky nesmírně rychlé a snadné. Většinou stačí pouze vyplnit jednoduchý formulář na webu úvěrové společnosti, počkat si na telefonát, potvrdit některé základní informace a peníze máte do několika málo minut na účtu. To může být užitečné ve chvíli, kdy musíte např. rychle nahradit některý ze spotřebičů, bez kterého se doma zkrátka neobejdete. Vyberte si proto nějakou společnost nabízející rychlé půjčky a v případě potřeby se na ni obraťte.

Nemusí jít ale vždy jen o krizovou situaci. Někdy si zkrátka chcete koupit produkt, který se ještě předtím, než si na něj našetříte dostatečnou částku, objeví na slevovém portále. Pokud je sleva opravdu významná, a není to neobvyklé, jelikož firmy často propagují své produkty právě prostřednictvím slev, může se ukázat výhodnějším získat potřebné peníze okamžitě i za cenu toho, že si vezmete úvěr. Musíte jej samozřejmě splatit, pořád to ale může být celkově méně, než kdybyste čekali a produkt pořizovali za plnou cenu.

Výhodné nabídky můžete objevit i na webech cenových porovnávačů či internetových katalogů zboží z různých e-shopů. Pokud nechcete riskovat, že daný produkt zmizí z nabídky dříve, než si na něj ušetříte, opět je na místě uvažovat o půjčce. Toužíte-li po svetru, který je zrovna v katalogu za poloviční cenu, úvěr se jeví jako rozumná varianta. Vždy ale musíte mít samozřejmě připravenou cestu k tomu, jak jej co nejrychleji splatit a zbavit se tak nepříjemného závazku.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články