Neplatiče DPH stát zveřejní. To je přenos odpovědnosti státu na podnikatele, tvrdí živnostníci

12. 12. 2012 – 18:45 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Neplatiče DPH stát zveřejní. To je přenos odpovědnosti státu na podnikatele, tvrdí živnostníci
Ministerstvo financí se chystá v rámci institutu takzvaného nespolehlivého plátce zveřejnit seznam desítek tisíc subjektů, které neodvedly DPH | zdroj: NašePeníze.cz

Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR (AMSP ČR) tvrdí, že zveřejnění takzvaných black listů s neplatiči DPH je přenos odpovědnosti státu na podnikatele. S tím podnikatelé nesouhlasí, AMPS ČR to uvedla ve svém středečním oficiálním prohlášení.

Asociace je proti tomu, aby na základě black listů docházelo k přesunu odpovědnosti za platby DPH na podnikatele, kteří se provinili pouze tím, že od neplatičů odebrali zboží a přijali fakturu.

"Zveřejňování černých listin a přenášení povinnosti zaplatit DPH na obchodní partnery vnese do obchodování zmatek, nedůvěru a podnítí stovky soudních sporů. To v důsledku může znamenat snížení obchodních aktivit a naopak pokles výběru daní. Co je dvojnásob nezodpovědné, je fakt, že tak má nastat od roku 2013, aniž by byly v polovině prosince jasné podmínky fungování tohoto nešťastného opaření," řekl předseda asociace Karel Havlíček.

AMSP podle svého vyjádření sice plně respektuje, že neplatiči DPH musí být postiženi, zároveň ale tvrdí, že finanční úřady disponují dostatkem nástrojů, jak daně vymáhat a nemohou se tedy zbavovat odpovědnosti za jejich výběr. "Přenos odpovědnosti nedopadne na ty nezodpovědné, ale naopak na poctivé podnikatele, což je zcela nepřípustné. V době, kdy několik vlád po sobě má snižování administrativní zátěže podnikatelů jako svou prioritu a kdy se schvaluje vládní koncepce podpory malých a středních firem 2014+, vyznívá toto opatření tragikomicky," dodává Havlíček.

Ministerstvo financí se chystá v rámci institutu takzvaného nespolehlivého plátce zveřejnit seznam desítek tisíc subjektů, které neodvedly DPH s tím, že každý odběratel těchto hříšníků na sebe automaticky přebírá odpovědnost a ručí za její odvod, v případě že tak dlužník neučiní.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články