Nevěřte vždy finančním úřadům

18. 2. 2014 – 21:11 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nevěřte vždy finančním úřadům
Čtenář podal daňové přiznání včas. Využil ale zákonnou možnost podat přiznání na jiný než místně příslušný finanční úřad. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Termíny podání daňového přiznání jsou dány zákonem. U daně z převodu nemovitostí (od letošního roku daně z nabytí) je to do konce třetího měsíce po uskutečnění převodu. Tento termín náš čtenář stihl s rezervou. Přesto mu finanční úřad vyměřil sankci za opožděné tvrzení daně.

Finanční úřad patří mezi obávané instituce. Jakákoli obsílka z finančního úřadu je přijímána s obavami, zda úředníci nepřišli na nějakou chybu daňového poplatníka. A jakákoli sankce je zpravidla co nejdříve uhrazena, aby nebobtnala dalšími úroky a nehrozila exekucí. Přílišný spěch s platbou se ale nemusí vyplatit.

Jeden z našich čtenářů se s výměrem od finančního úřadu setkal z blízka. V závěru roku 2012 polovinu domu, z čehož mu vyplynula povinnost podat daňové přiznání k dani z převodu nemovitosti do konce března 2013. Daňové přiznání podal již začátkem února 2013 a ještě týž měsíc byla daň uhrazena. Přesto mu 23. 12. 2013 přišel výměr se sankcí od finančního úřadu za opožděné tvrzení daně. Jak je to možné?

Náš čtenář podal daňové přiznání včas. Využil ale zákonnou možnost podat přiznání na jiný než místně příslušný finanční úřad. Tuto možnost upravuje daňový řád v § 35 odst. 2: „Nebyl-li úkon učiněn u věcně a místně příslušného správce daně, je lhůta zachována, je-li nejpozději v poslední den lhůty učiněn tento úkon u nadřízeného správce daně nebo u jiného věcně příslušného správce daně."

Čtenář tedy postupoval správně – podal přiznání sice u jiného než místně příslušného, ale u věcně příslušného finančního úřadu (tedy u takového, v jehož dikci je v tomto případě též daň z převodu nemovitostí). Pak nastala shoda okolností.

V prvé řadě místně nepříslušný finanční úřad měl předat daňové přiznání místně příslušnému finančnímu úřadu. Tak sice učinil, ovšem až 7. 5. 2013 – tedy 35 dní po termínu podání daňového přiznání. Předání daňového přiznání mu trvalo rovné 3 měsíce.

Hlavní pochybení je ale na straně místně příslušného finančního úřadu. Úřednice nerespektovala razítko s datem z podatelny „sesterského“ finančního úřadu, ale soustředila se pouze na termín, v němž bylo daňové přiznání doručeno. Na základě toho vyměřila sankci.

Pokud by se čtenář včas ve 30denní lhůtě neodvolal, byla by sankce pravomocná a vymahatelná. Odvolání proti rozhodnutí ale včas podáno bylo a finanční úřad sankci zrušil.

Kolik zaplatíte za pozdní podání daňového přiznání

Nepodat daňové přiznání se může poměrně prodražit. Sankce za opožděné tvrzení daně je stanovena na 0,05 % ze stanovené daně či daňového odpočtu nebo 0,01 % ze stanovené daňové ztráty za každý den prodlení (prvních pět pracovních dní prodlení je „zdarma“), nejvýše 5 % z částky.

V současnosti je ještě stanovena minimální částka sankce na 500 Kč, od příštího roku bude minimum zrušeno, naopak pokud by vyšlo k úhradě méně než 200 Kč, bude sankce zcela odpuštěna. Naopak maximální výše sankce činí 300 tis. Kč.

- Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články