Odškodné za zpoždění vlaků či špatný komfort - kdy máte nárok?

20. 9. 2010 – 10:40 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Odškodné za zpoždění vlaků či špatný komfort - kdy máte nárok?
U vlaků kategorie SuperCity vyplatí dráhy cestujícím stokorunové odškodné už při půlhodinovém zpoždění, Foto:ČD | zdroj: NašePeníze.cz

Za zpoždění zaviněné chybou na straně dopravce či za nefunkční klimatizaci budou České dráhy (ČD) v některých případech vyplácet cestujícím odškodné. Pravidlo začne platit od pondělí, informovaly dráhy.

Odškodné se nebude vztahovat na zpoždění, které nebude způsobeno chybou ČD, nebo na zpoždění v důsledku výluk na trati. Finanční kompenzaci za zpoždění či špatnou kvalitu vlaku začnou dráhy vyplácet cestujícím ve vlacích kategorie SuperCity, EuroCity a Intercity. Pro železniční dopravce už teď platí evropská vyhláška, která jim přikazuje vyplácet kompenzaci za zpoždění v mezinárodní dopravě. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského však zavedení kompenzací není reakcí na evropskou vyhlášku ale přípravou na konkurenční prostředí.

U vlaků kategorie SuperCity vyplatí dráhy cestujícím stokorunové odškodné už při půlhodinovém zpoždění. U vlaků kategorie EuroCity a InterCity bude odškodné vypláceno při zpoždění delším než hodinu ve výši 50 korun.

"O odškodné budou moci žádat cestující s jízdenkami v hodnotě nad 300 Kč na osobu, cestující s Kilometrickou bankou s odpočtem nejméně 300 km na osobu, držitelé síťových jízdenek In-gold a In-gold Business," uvedl Šťáhlavský.

Bez nároku na odškodné tak zůstanou cestující v případě zpožděného příjezdu vlaku ze sousedního státu, či při zpoždění vyvolaném zásahem vyšší moci, jako jsou povodně, či nehody.

Nově budou mít cestující také slevu za nepohodlí. U vlaků kategorie SuperCity vyplatí dráhy kompenzaci ve výši plné ceny místenky, pokud bude místo Pendolina nasazena náhradí souprava. U všech vlaků vyšších kategorií vyplatí dráhy cestujícím 100 korun za nefunkční klimatizaci v létě nebo za nefunkční topení v zimě.

 

-Jan Otava, Mediafax

Kam dál?

- Odškodné za zkaženou dovolenou bude možná realitou

- České dráhy nabídnou odškodnění za zpoždění, nebo nepohodlí

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články