Odtažené auto v Praze se prodraží, Praha chce ceny zvýšit

13. 11. 2012 – 15:54 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Odtažené auto v Praze se prodraží, Praha chce ceny zvýšit
Náklady za odklizení aut od roku 2010 činily okolo 80 milionů korun. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Metropole chce v rámci pravidel pro odtahy aut zvýšit současnou cenu za odtažení vozidla ze 1300 na 1900 korun. Pražští radní v úterý dali zelenou záměru zastropovat maximální cenu za nucené odtahy a jejich střežení na parkovišti.

Parkovné odtaženého vozidla za den činí nyní 150 korun. Pokud návrh podpoří i městské části, ministerstvo financí a městská policie, tak řidič nově zaplatí o sto korun více. Nový ceník by mělo vedení města projednat po Novém roce. Pokud se na ceníku domluví všechny strany, mohl by platit od února příštího roku.

"Cena za odtah vozidla včetně zpětného odtahu a takzvaného technického úkonu se od roku 2001 nezměnila, přestože vzrostly veškeré náklady související s odtahy vozidel, proto jsme se rozhodli cenu navýšit," řekl již před létem primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Mezi rostoucí náklady tak samozřejmě patří cena pohonných hmot, ale i energií či DPH.

Návrh maximálních nových cen za odtahy a služby má na starosti radní pro legislativu Lukáš Manhart (TOP 09). Ten vysvětlil, že v současnosti hlavní město odtahy vozidla dotuje zhruba 600 korunami. "Tímto nařízením se dostaneme na nulu," uvedl radní.

Náklady za odklizení aut od roku 2010 činily okolo 80 milionů korun. V roce 2010 proběhlo v metropoli přes 48 tisíc odtahů, v loni to bylo zhruba 36 tisíc odtahů. V prvním pololetí letošní roku se podle informací magistrátu uskutečnilo téměř 21 tisíc odtahů a do konce letošního roku hlavní město předpokládá celkem 38 500 odtažení.

Odtahy vozidel zabezpečuje Správa služeb hlavního města Prahy (SSHMP). Ta má k dispozici pouze deset odtahových vozidel, a proto odklízení realizují i další firmy. Pro odtažená vozidla funguje v nonstop provozu na území metropole devět parkovišť s celkovým počtem 1165 parkovacích míst a dále parkoviště Dubeč, kde se nachází dlouhodobě nevyzvednutá vozidla.

Denisa Šindlerová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články