Osobní finance: Kolik peněz držet v hotovostních rezervách?

16. 6. 2023 – 12:49 | Komerční sdělení | Inzerce

Osobní finance: Kolik peněz držet v hotovostních rezervách?
zdroj: Tisková zpráva

Investujete? Máte peníze uloženy na termínovaných účtech? A co hotovost? Kolik jí máte k dispozici k okamžitému využití? Zjistěte, kolik hotovosti byste ideálně měli mít ve svém portfoliu.

Jestliže máte dostatek finančních prostředků, pak pravděpodobně řešíte, kolik z vašeho jmění by mělo být uloženo v hotovosti.

Obecně platí následující pravidlo: „Pokud mám v portfoliu určité procento hotovosti a hotovost nic nevydělává, proč ji celou nevložit do akcií, indexových fondů nebo jiných cenných papírů, abych alespoň něco získal, i kdyby to mělo být jen pár procentních bodů?“.

Na první pohled to může znít rozumně, ale když se podíváte pozorněji, zjistíte, že se vyplatí ponechat si hotovost při ruce. Proč? Právě na tuto otázku se zaměříme v následujícím článku.

Jak určit, kolik hotovosti držet v portfoliu?

Pro většinu lidí představuje naprosto minimální úroveň hotovosti, kterou by měli mít v portfoliu, pohotovostní fond (někdy též finanční rezerva). Z něj byste měli být schopni pokrýt běžné výdaje alespoň na šest měsíců. Ideální hodnota pohotovostního fondu je tak šestinásobek vašeho měsíčního výdělku.

Poznámka: Vždy byste se měli snažit mít v hotovosti alespoň šestiměsíční životní náklady, abyste se vyhnuli nedostatku peněz, pokud se něco pokazí (nemoc, úraz, ztráta zaměstnání apod.)

Pohotovostní fondy vám umožní zaplatit nečekané výdaje, aniž byste museli prodávat svůj majetek. Nutnost prodat aktiva v nevhodnou dobu by mohlo vyvolat nadměrné zdanění a neoptimální výnosy – a to potenciálně v době, kdy už máte finanční potíže.

Pokud se rozhodnete svoji finanční rezervu investovat, musí být tyto prostředky spravovány se strategií zachování kapitálu nebo ochrany majetku. Se svojí finanční rezervou byste tedy neměli riskovat. Dosažení výnosu je druhořadé. Klíčové je pokračovat v průměrování nákladů do vašeho portfolia.

Poznámka: Průměrování nákladů je investiční postup, při kterém investor přispívá každé období stejnou částkou bez ohledu na tržní podmínky.
5 až 20 % v hotovosti!

Rozumnou strategii představuje držení alespoň 5 % portfolia v hotovosti. Nicméně řada obezřetných investorů preferuje ponechání 10 až 20 % v hotovosti.

Úspěšní investoři jsou známí tím, že si ponechávají velké množství hotovosti. Z vlastní zkušenosti vědí, jak se čas od času může situace zhoršit – a to často bez varování. Pokud (nebo až) se ekonomika dostane do další recese, tyto hotovostní rezervy umožní těmto uvědomělým investorům nakupovat levné domy, akcie a další aktiva.

Peníze jako likvidní rezerva

Další úlohou, kterou hotovost ve vašem portfoliu hraje, je rezerva likvidity, kterou můžete čerpat, když se trhy ocitnou v krizi nebo jsou burzy na několik měsíců zavřené. Za těchto okolností je téměř nemožné aktiva zlikvidovat. V těchto obdobích nemůžete své investice přeměnit na skutečnou hotovost.

V této funkci hotovost přesahuje to, že vám dává možnost získat atraktivní aktiva: Je to pojistka, když potřebujete pokrýt účty splátky nebankovních půjček a nemůžete sáhnout na jiné finanční prostředky.

Dostatek hotovosti znamená pohodlí

Dostatek hotovosti v investičním portfoliu hraje i psychologickou roli. Poskytuje klid a nutí vás držet se investiční strategie za nejrůznějších ekonomických, tržních i politických podmínek.

Základní poučka zní, že diverzifikovaná portfolia minimalizují ztráty, aniž by výrazně přicházela o zisky. Mít k dispozici rezervní kapitál, do kterého můžete ihned sáhnout a který slouží jako kotva, když trhy klesají, je zdrojem pohodlí, které může nabídnout jen máloco jiného ve finančním životě.

Sečteno, podtrženo          

Vždy byste měli mít alespoň tolik hotovosti, abyste mohli pokrýt své životní náklady na šest měsíců. Uložit stranou je tedy vhodné cca šest měsíčních platů. To je základ, nicméně mnoho investorů drží v hotovosti až 20-30 % svého portfolia.

Dostatek hotovosti na účtu představuje záchranu v případě poklesu trhů s aktivy, protože vám umožní aktiva spíše držet než prodávat pod cenou.

Značná hotovost v portfoliu může také sloužit k levnému nákupu investic v momentě, kdy ceny aktiv klesají.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články