Pekaři zdražili o deset procent, jednají však už o dalším růstu

- Naše peníze autor: Redakce NašePeníze.cz

Výrazné zvýšení vstupních nákladů přimělo většinu českých pekařů v posledních dvou měsících zdražit své výrobky v průměru o deset procent. Předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR Jaromír Dřízal agentuře Mediafax ve středu řekl, že zdražování potravin v žádném případě neskončilo.

Pekaři hrozí ukončením výroby, pečivo by se tak muselo dovážet za vyšší ceny, Foto:SXC

Pekaři hrozí ukončením výroby, pečivo by se tak muselo dovážet za vyšší ceny, Foto:SXC , zdroj: NašePeníze.cz

"Zvýšení odbytové ceny v závěru roku 2010 v průměru o deset procent nestačila v plné míře zohlednit rapidní nárůst nákladů pekařských výrobců za poslední půl rok. Když k tomu připočtete fakt, že pekaři ceny neměnili prakticky od roku 2007, tak je nyní většina pekáren ve ztrátě," prohlásil Dřízal a dodal, že už před výrazným zdražením pekařské mouky v létě 2010 bylo devět z deseti pekařů v mínusu.

Kromě mouky, jejíž cenu hnal vzhůru růst cen obilí z poslední sklizně (cena meziročně stoupla o padesát procent), však musí pekaři více platit také za další vstupy. Nejvíce doplácí na dražší elektřinu, plyn, pohonné hmoty a hlavní pekařské suroviny, což jsou olej, cukr a náplně.

V průběhu ledna tak Dřízal očekává ostrá cenová vyjednávání mezi pekaři a obchodníky, hlavně velkými řetězci. Šéf pekařů o výsledcích tohoto jednání nepochybuje. "Ceny potravin půjdou nahoru, pekařské výrobky zdraží určitě," tvrdí Dřízal. O kolik přesně stoupne cena rohlíků a chleba si však odhadnout neodvážil.

Dřízal počítá i s černým scénářem, kdy se českým pekařům jejich požadavky prosadit nepodaří. "Je velmi reálné, že pekaři dlouhodobě nevydrží tlak na nízké ceny pod náklady a definitivně skončí. V takovém případě by se k nám dovážely polotovary ze zahraničí, které by si jednotlivé řetězce samy rozpékaly. Cena pekařských výrobků by tak jako tak stoupla. Nehledě na horší kvalitu takového zboží," poznamenal Dřízal.

Optimistické budoucnosti českých pekařů prý nenahrává ani to, že průměrná mzda v oboru 16 tisíc korun je absolutně nejnižší z celé potravinářské branže. A to i přesto, že zaměstnanci musí pracovat na třísměnný provoz a náročnou práci vykonávají hlavně přes noc.

-Filip Sušanka,MED

Kam dál?

- Cena potravin se kvůli DPH zvedne, podle ČSSD nebudou mít lidé na jídlo

- Ceny potravin porostou, může za to plánované zdražení elektřiny

- Ceny v ČR letos poprvé mírně klesly, nejvíc u potraviny

- Hospodářská situace je špatná, ale máme dobrou životní úroveň, myslí si lidé

Tagy: potraviny ceny zdražování pekárny pekařské výrobky