Po cestovce můžete žádat od ledna náhradu za zkaženou dovolenou

8. 7. 2013 – 22:02 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Po cestovce můžete žádat od ledna náhradu za zkaženou dovolenou
Může se také stát, že úvíznete celé hodiny na letišti, ubytování nebo servis nebudou odpovídat slibům a vy jste pořádně zklamaní. Utrpěli jste tak psychickou újmu a napříště si ji nechte proplatit! Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Těšili jste se celé měsíce na vytouženou dovolenou, a když jste se konečně dostali k moři, sliby cestovky byly ty tam? Šetřili jste celý rok a teď máte pořádně pokažený zážitek. Pokud cestovní kancelář zmaří vaší dovolenou, budete moci napříště žádat také kompenzaci za pokaženou radost!

Nový občanský zákoník, který by měl, pokud nebude jeho účinnost odložena o další rok, platit od ledna 2014, zavádí totiž podle směrnice EU institut tzv. nemajetkové újmy za narušení dovolené.

Pokud vás například cestovní kancelář nedopraví na místo zájezdu nebo vás nacpe do hotelu nižší kvality, než jste si zaplatili, můžete už teď žádat o navrácení odpovídající finanční částky. Nově ale navíc budete moci požadovat i náhradu újmy za narušení dovolené.

Může se také stát, že úvíznete celé hodiny na letišti, ubytování nebo servis nebudou odpovídat slibům a vy jste pořádně zklamaní. Utrpěli jste tak psychickou újmu a napříště si ji nechte proplatit!

Ale pozor, naopak se za újmu nebude považovat, když zpoždění dopravy bude banální, třeba hodinové nebo nastane li kvůli nepředpokládané situaci jako špatné počasí či požáry.

A kolik budete moci požadovat za nemajetkovou újmu?

Vše bude posuzováno individuálně podle míry porušení smlouvy, ale také podle dalších okolností jako výše ceny zájezdu, délka zájezdu a osobní význam klienta. Dá se předpokládat, že pokud například cestujete několikrát za rok, bude mít taková náhrada jinou výši než u člověka, který si celé roky nemohl dopřát dovolenou a když konečně odcestoval, dočkal se velkého zklamání.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články