Po vládních úsporách a škrtech přijdou vyšší daně

5. 8. 2010 – 11:30 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Po vládních úsporách a škrtech přijdou vyšší daně
Další zvýšení DPH kvůli důchodové reformě pak přijde na začátku roku 2012, Foto:ODS | zdroj: NašePeníze.cz

Během roku 2011 stoupne DPH a změní se daně bohatým, uvádí středeční deník Hospodářské noviny.

Nečasova vláda si ve středu definitivně schválí program pro příští čtyři roky, uvádí Hospodářské noviny podle návrhu programového prohlášení, ve kterém se ukazuje, že kromě škrtů se budou také zvedat daně.

Premiér Petr Nečas HN potvrdil, že už během prvních měsíců příštího roku jeho vláda prosadí zvýšení sazby DPH z 10 na 12 procent. Stát by tak mohl získat 13 miliard ročně.

"Tyto příjmy ale nesmí být utraceny v rozpočtu. Musí být použity na financování důchodové reformy nebo na zvýšení zásluhovosti důchodů v reakci na rozhodnutí Ústavního soudu," řekl deníku premiér.

Ústavní soud totiž politikům nařídil, že musí do 30. září 2011 změnit penzijní systém tak, aby byl výhodnější pro lidi s vyššími příjmy. Do programu si proto Nečasův tým napsal nový slib, že vláda sníží stropy na placení sociálního pojištění. Nečas předběžně počítá s tím, že stropy klesnou z šestinásobku na trojnásobek průměrné mzdy.

Další zvýšení DPH kvůli důchodové reformě pak přijde na začátku roku 2012. Vláda by ráda zvýšila sníženou sazbu DPH na 19 procent, což zvýší ceny potravin, léků či veřejné dopravy. S vyšší sazbou, která je dnes 20 procent, ale vláda hýbat nechce, uvádí Hospodářské noviny. "Není důvod ji snižovat, a když, tak maximálně o procento," prozradil deníku Nečas.

-Mediafax

Kam dál?

- Nečas: Musíme zvýšit daně

- Daně firmám neporostou. Věci veřejné ustoupily

- ODS nechce v žádném případě zvednout daně ani odvody na pojistném

- Důchodové pojištění je vysoká "rovná daň"

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články