Podnikat na Ukrajině je lákavé, ale bez korupce to nejde

21. 5. 2011 – 17:00 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podnikat na Ukrajině je lákavé, ale bez korupce to nejde
Už sehnat spolehlivého partnera je složité. Na další velký problém narazí český podnikatel při dovozu svého výrobku, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ukrajina s jedním z největších trhů v Evropě láká k podnikání také spoustu Čechů, odradit je však může neuvěřitelná byrokracie, podivná legislativa a všudypřítomná korupce. Agentuře Mediafax o tom popovídal prezident společnosti DP Duox Petr Švajda, který na ukrajinském trhu podniká už od 90. let.

Už samotný vstup na obrovský ukrajinský trh není pro českou firmu podle Švajdy lehký. Zahraniční podnikatel si totiž musí najít místního partnera, který je bude na Ukrajině zastupovat.

"To je ale spojené s velkým rizikem. Spousta českých firem v posledních 20 letech šla touto cestou. Většina z nich, pokud je oslovíte dnes, řeknou, že se spálili, přišli o své investice a podobně," říká Švajda a dodal, že tak dopadne každý, kdo ukrajinský trh nezná.

Zahraniční společnost má ale druhou možnost, a to založit na Ukrajině svou filiálku, dceřinou společnost či místní zastoupení. To je však kvůli ukrajinským předpisům velmi náročný a hlavně nákladný proces, který se hlavně u firem s úzkým profilem zboží nemusí vyplatit. Švajda proto podnikatelům, kteří uvažují o expanzi na ukrajinský trh, radí, aby se spojili s dalšími firmami. "Když vytvoří jeden spolehlivý podnik, který je bude zastupovat, tak se náklady dají rozdělit na více subjektů," poznamenává Švajda, jehož firma funguje na stejném principu. Na Ukrajině registrovaná společnost DP Duox vlastněná slovenskou investiční skupinou PDV-Invest na ukrajinském trhu zastupuje například výrobce zemědělské techniky Vari, výrobce čerpadel Altius Pumps či nábytkářskou firmu Dako.

Ukrajinský trh má ale i jiná specifika. "Problémy začínají už tím, že Ukrajina neuznává mezinárodní certifikáty o shodě. Není to proto, že by se ukrajinské normy lišily od evropských. Je to z toho důvodu, že tu jsou jejich vlastní státní organizace, které je potřeba zabezpečit prací a finančními prostředky. Proto Ukrajina vyžaduje vystavení vlastních certifikátů s omezenou platností. Jejich vystavení je zdlouhavý proces, který vstup českých výrobků na ukrajinský trh velmi zdržuje a hlavně prodražuje," tvrdí Švajda.

Na další velký problém narazí český podnikatel při dovozu svého výrobku. "Podmínky týkající se proclení se s proclíváním v rámci Evropské unie nedají vůbec srovnávat. Například když do Čech přijede zboží z libovolné země mimo EU, tak je proclení standardní záležitostí s jasnými pravidly trvající řádově hodinu, dvě. Na Ukrajině se to však počítá na dny a někdy i týdny. Je také nutné do toho započítat úplatky," popsal rozdíly Švajda, podle kterého se bez uplácení na Ukrajině ani podnikat nedá. "Je to každodenní praxí," krčí rameny český podnikatel.

I přes výše uvedené problémy a komplikace se může expanze na Ukrajinu podnikateli z Čech vyplatit, o české zboží mají totiž Ukrajinci velký zájem. "České výrobky mají nejlepší poměr kvalita / cena. Výrobky firem ještě více na západ jsou mnohem dražší a kvalita domácích výrobků či od firem směrem na východ je zase o hodně nižší," vysvětluje konkurenční výhodu českého zboží jednatel PDV-Invest Dušank Špánik.

Jeho kolega Švajda ho doplňuje. "Je tu ještě jeden velmi důležitý aspekt, který jsme bohužel v minulých 20 letech nechali trochu vyhasnout. Česká republika a český výrobek tady má ještě z dob Sovětského svazu vysoký kredit. Speciálně pro starší generace byl český výrobek dříve Amerika. V minulosti, v dávných dobách Sovětského svazu, byly na Ukrajině velmi oblíbené hlavně české boty, české spodní prádlo, české motocykly Jawa, česká nákladní auta Tatra a Liaz nebo třeba zemědělská technika Tera (nyní znovu proniká na ukrajinský trh pod značkou Vari - pozn. red.). Kdo měl motocykly Jawa, to byl někdo. Tento kredit se bohužel za poslední dvě desetiletí trochu vytratil, mladí už o tom moc nevědí," povzdechl si Švajda.

Podle něj by měl český stát povědomí o českých výrobcích, jejich tradici a historii vytrvale podporovat a oživovat. "Už jen proto, že Ukrajinci mají nás Čechy mnohem raději, než například Němce. Berou nás, že jsme také Slované, což je speciálně na ukrajinském trhu velká výhoda. Otevírá to totiž mnohé dveře," uzavírá český podnikatel.

Může vás zajímat:

- Korupce je v česku normální, zvlášť mezi úředníky a v politice

- Firmy: Získat veřejnou zakázku bez úplatku nejde

- Kdo nebere úplatky, okrádá svojí rodinu

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články