Pojištění schopnosti splácet - raději samostatně nežli s hypotékou

5. 11. 2021 – 13:13 | Komerční sdělení | Inzerce

Pojištění schopnosti splácet - raději samostatně nežli s hypotékou
zdroj: Tisková zpráva

Při sjednávání hypotéky se setkáte s požadavkem mít sjednané pojištění proti neschopnosti splácet hypotéku. Některé úvěrové instituce tím podmiňují získání výhodnějšího úroku. V konečném součtu ale klienti mnohdy zaplatí více, než by zaplatili s hypotékou s vyšším úrokem. 

K čemu je pojištění schopnosti splácet vhodné? Při úmrtí uhradí celý dluh, nebo jeho pojištěnou část. Stejně tak i v případě plné invalidity. Při dlouhodobé nemoci nebo vážném úrazu za vás pojištění bude splácet hypotéku klidně už od 1. dne. Při ztrátě zaměstnání obvykle umožňuje splácet od 3. měsíce. Je však potřeba prokázat, za jakých okolností jste dostali výpověď a že si stále aktivně hledáte práci novou.

V případě, že máte sjednané životní pojištění, není už potřeba pojišťovat si i splácení hypotéky. Životní pojištění vás totiž chrání před výpadkem příjmů. Pokud životní pojištění nemáte, nabídka sjednání pojištění schopnosti splácet se rozhodně hodí, ale možná opět zkuste srovnat, na kolik by toto pojištění vyšlo samostatně a na kolik vyjde v rámci hypotéky.

Pojištění schopnosti splácet sjednané při zřizování hypotečního úvěru je sjednáno s bankou, nikoliv s pojišťovnou. Pokud by tedy mělo dojít k výplatě pojistného plnění, rozhoduje o něm banka, nikoliv pojišťovna. Pojištění schopnosti splácet sjednané v rámci hypotéky se vztahuje jen na hypotéku. V praxi ale budete potřebovat peněz více, než jen na splátku hypotéky.

Pojišťovny bývají velmi striktní, co se týká hodnocení pojistné události. Stačí málo a odmítají platit. Pojištění ale není časově neomezené, např. na celou dobu nemoci. Bývá často ohraničeno dobou 12 měsíců. Ani zrušení pojištění není bez háčků. Je možné, ale banky si ho poměrně vysoce účtují.

Předtím, než bance na nabídku se sjednáním pojištění schopnosti splácet kývnete, spočítejte si sami, na kolik vás celkově toto pojištění vyjde a jaké náklady na hypotéku budete mít byť s vyšším úrokem, ale bez tohoto pojištění. Nebo využijte důvěryhodný srovnávač, ve kterém se výpočet provede rovnou za vás, podle toho, jakou variantu si zvolíte. Pokud je to chvilková neschopnost splácet, můžete využít například rychlé půjčky online, ale není to vždy ta nejlepší varianta.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články