Přehledné srovnání běžných účtů bank. Základ je většinou zdarma

8. 8. 2017 – 0:00 | Bankovní účty | Martin Slapnička | Diskuze:

Přehledné srovnání běžných účtů bank. Základ je většinou zdarma
zdroj: freeimages.com

Běžné účty zdarma poholy rozhýbat především nové malé banky. Třetí největší banka v České republice, Komerční banka, aktuálně změnila od začátku srpna podmínky u osobních účtů. Tké Komerční Banka láká na vedení základního účtu zdarma a neomezené výběry ze sítě svých bankomatů. Klienti jsou ale změnou podmínek zmateni, banka se k ním zatím vyjadřovat nechce. Bezplatné vedení účtu nabízí už většina bank. V článku najdete přehledné srovnání běžných účtů u bank v ČR.

Doposud platili klienti Komerční banky za vedení základního účtu 69 korun měsíčně. Poplatek jim banka snižovala na polovinu nebo odpouštěla, když si na účet nechávali měsíčně posílat platbu v určité výši a využívali další produkty banky, kupříkladu hypotéku, úvěr či kreditní kartu. Klienti platili i za výběry z bankomatů vlastní banky, a to 9 korun. Za každou platbu kartou ale získali výběr z bankomatu zdarma.

Ve čtvrtek rozeslala Komerční banka svým klientům email, ve kterém je informuje, že od 2. srpna podmínky účtů mění a vedení bude nově zdarma, stejně tak výběry z bankomatu vlastní banky. Nabízí jim také produkty MůjÚčet Plus a MůjÚčet Gold. Email klienty, kterých má banka v České republice téměř 1,7 milionu, překvapil.

"To teď nebudu moci vybírat z cizích bankomatů a z bankomatů v zahraničí?" podivovala se jedna z divaček, která se na TN.cz obrátila. V porovnání jednotlivých účtů, které má banka na své stránce, totiž u základního produktu není uvedeno, že jsou výběry z jiných bankomatů v Česku a v cizině jsou možné, ale jsou zpoplatněné.

Komerční banka nechce zatím změnu podmínek komentovat. "Chystáme na příští středu tiskovou konferenci, kde chceme naše produkty představit," řekl TN.cz mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Klienti si mohou vybrat mezi třemi produkty, přičemž u těch zpoplatněných získají omezený nebo neomezený výběr z bankomatů jiných bank v Česku a v případě nejdražšího tarifu i v zahraničí. Na rozdíl od základního produktu nabízí banka u účtů, u kterých vybírá poplatky za jejich vedení, také bezplatné elektronické platby. U nejlevnějšího zaplatí klienti za odeslanou platbu 6 korun, což platili i doposud.

V podmínkách ale Komerční banka neuvádí, zda mohou klienti získat i prémiové účty bez poplatku za jejich vedení, pokud je aktivně využívají, jak je tomu i u jiných bank. To se klienti zřejmě dozví až ve středu 9. srpna po tiskové konferenci banky.

Účet zdarma je dnes standard

Vedení účtu zdarma dnes nabízí většina z 12 největších bank v České republice. Některé odpuštění poplatku za vedení účtu ale podmiňují jeho aktivním využíváním, tedy tím, že klientovi na účet každý měsíc dojde určitá částka v rozmezí od 7 do 15 tisíc korun. Speciální podmínky pak banky nabízejí studentům do 26 let a seniorům.

Jiné ale podmiňují aktivní využívání také prováděním odchozích plateb nebo dokonce využíváním dalších produktů banky, kupříkladu čerpáním úvěru, splácením hypotéky či placením penzijního připojištění.

Naprostým standardem, který nabízejí všechny banky, jsou příchozí platby zdarma. U odchozích plateb je ale situace různá. Banky zpravidla zpoplatňují, pokud zákazník podá platební příkaz na pobočce banky, internetové bankovnictví bývá u většiny bank zdarma. Existují ale výjimky. Kromě zmíněné Komerční banky vybírají poplatek za odchozí elektronickou platbu u základních účtů Česká spořitelna, ČSOB, UniCredit Bank, Era a Sberbank.

Klienti se mnohdy rozhodují také podle výběrů z bankomatů. V unikátní pozici jsou klienti mBank, která vlastní bankomaty nemá. Klienti mají výběru z bankomatů cizích bank zdarma vyberou-li alespoň 1 500 Kč. Výběry z bankomatů jiných bank jsou ovšem stále většinou výsadou prémiových účtů. Oproti tomu většina bank už nabízí neomezený počet výběrů z vlastních bankomatů.

Na boji s nesmyslnými poplatky postavily před lety svůj byznys tzv. nízkonákladové banky, které těm velkým přetahují stále více klientů, konkrétně Fio banka, mBank, Air Bank a Equa Bank. Oproti zaběhnutým bankám se ty nové liší nejen tím, že nevybírají poplatky, ale také absencí některých služeb na pobočkách banky. Tam je zpravidla výběr a vklad možný jen přes bankomat, pokladnu v bance vůbec nenajdete. Air Bank vedle bankomatů nabízí možnost vybrat si peníze na terminálech Sazky.

Běžné účty - srovnání

Přechod k jiné bance

Změnit banku je většinou jednoduché. Když požádáte banku, o jejíž služby máte zájem, většinou vám vše ochotně vyřídí sama, včetně převodu trvalých příkazů, a to do 15 dní. Je ale potřeba nemít vůči stávající bance žádné závazky.

Podle zákona je zrušení účtu bezplatné. Klientem stávající banky ale musíte být nejméně jeden rok. Na rozdíl od změny mobilního operátora ale není možné přenést si k nové bance stávající číslo účtu. Některé banky sice nabízejí, že klientům dají stejné číslo, jaké měl u předchozí banky, lišit se ale bude kód banky za lomítkem, ten má každý finanční ústav unikátní.

Zdroje:
tn.cz, MED, Stránky bank

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články