Při tisku se dá ušetřit snadno. Stačí dodržovat tato 3 pravidla!

27. 10. 2019 – 16:23 | Komerční sdělení | Inzerce

Při tisku se dá ušetřit snadno. Stačí dodržovat tato 3 pravidla!
zdroj: Profimedia

Co si počít v případě, když vám náklady za tisk nabourávají křehký rozpočet? Pokud vás jako první napadne „méně tisknout“, jdete správným směrem. Omezit tisk dokumentů na nejdůležitější je bezesporu efektivní způsob, jak výrazně ušetřit. Zároveň se nabízí i další, o kterých se dočtete v tomto článku. 

Pořiďte si správnou tiskárnu
Co přesně máme na mysli „správnou tiskárnou“ a existuje snad nějaká „nesprávná“? Chcete-li tisknout opravdu úsporně, musíte si pořídit zařízení, které odpovídá plánovanému využití. V praxi to znamená laserovou tiskárnu pro jednobarevný tisk (barevný tisk se na laserové tiskárně výrazně prodraží – oproti inkoustové až dvojnásobně ), inkoustovou pro tisk obrázků a fotografií.

Výběr tiskárny je vhodné probrat s kvalifikovaným prodejcem, který vám doporučí vhodný model na základě konkrétních požadavků. Některá zařízení jsou vhodná spíše pro příležitostný tisk, jiná naopak ke každodennímu používání. Výrobci navíc lákají zákazníky na inovativní funkce, jako jsou „eco režim“, automatický oboustranný tisk a další.

Zároveň si předem zjistěte, kolik vás bude stát provoz. Některé tiskárny potřebují náplně, jejichž pořizovací cena je mnohonásobně vyšší oproti náplní pro jiné modelům – například některé cartridge Lexmark stojí kolem deseti tisíc korun (samozřejmě mají odpovídající kapacitu).

A nyní již slíbené tři zásady úsporného tisku:

1. Vyměňte originální tonery a cartridge za kompatibilní

Originální tonery a cartridge jsou spolehlivé, ale drahé. Kompatibilní (tzn. tonery a cartridge z druhovýroby) jsou mnohem levnější, a v případě, že je zakoupíte o solidního prodejce, který nabízí sortiment od prověřených výrobců. Běžně k dostání jsou kompatibilní náplně pro všechny značky tiskáren: tonery Brother, Epson, Lexmark Canon a mnohé další.

2. Při opakovaném používání tiskárnu nevypínejte

Pokud tisknete větší množství dokumentů v průběhu celého dne a máte tendenci tiskárnu vypínat vždy, když na chvilku přejdete k jinému úkonu, nedělejte to. Raději nechte tiskárnu v pohotovosti, protože vždy po zapnutí či restartování spotřebuje část barev ke kalibraci.

3. Pohrajte si s nastavením tisku

Máte-li v plánu tisknout černobílý dokument na barevné tiskárně, nezapomeňte změnit nastavení na černobílý tisk namísto standardního barevného. Tiskárna by jinak černý odstín míchala i z ostatních barev.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články