Při výběru mixéru nehleďte na cenu ale kvalitu

2. 11. 2021 – 15:03 | Komerční sdělení | Inzerce

Při výběru mixéru nehleďte na cenu ale kvalitu
zdroj: Jag_cz / shutterstock.com

Pokud právě hledáte na trhu mixér, možná jste si všimli, že existuje velká rozmanitost typů – a cenovek, které k nim patří. Ale proč si drahé mixéry vysloužili tu vyšší cenovku? I když neexistuje konkrétní kontrolní seznam, které zaručí, že si koupíte kvalitní mixér (před nákupem si rozhodně prostudujte recenze), dotazovaní odborníci se však všichni shodují, že pokud jde o mixéry, dostanete to, za co zaplatíte. To by tedy mělo znamenat přímou úměru vysoká cenovka – kvalitní mixér.

Avšak posoudit hodnotu něčeho není nikdy snadné – odpověď závisí na financích a prioritách. Vaříte? Nikdy? Ani smoothies? Pak se kupovat Vitamix nebo KitchenAid rozhodně nevyplatí. Samozřejmě není vždy snadné přijít s tak jasnou odpovědí. To nejlepší, co můžeme udělat, je zavést vás hlouběji do světa mixérů, napovědět vám, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými, nebo chcete-li, mezi drahými a levnými mixéry, abyste pak uměli učinit informované rozhodnutí, než kliknete na tlačítko „koupit“.

Jaký je rozdíl mezi levnými a drahými mixéry?
Domácí mixér už dávno neslouží jen své obligátní ranní funkci - jako smoothie mixér. Dnes již domácí „chefové“ dávají za úkol svým mixérům připravovat polévky, ořechová másla a dokonce mouku ze zrn, nebo ořechů. Očekává se, že mixér bude pravidelně vykonávat náročnější úkoly. Pokud to očekáváte i vy, má smysl investovat do kvalitnějšího stroje s výkonným motorem.

U mixérů vyšší třídy obvykle platíte za lepší design a výkonnější a spolehlivější motor
Rozdíl mezi levnými a drahými mixéry je značný. Je nepravděpodobné, že levný mixér bude mít výkonný a spolehlivý motor a v důsledku toho vaše recepty nemusí mít správnou texturu. Mít výkonnější mixér může znamenat rozdíl mezi dokonale hladkou a hrudkovitou polévkou. Levné mixéry nebývají navrženy tak promyšleně jako jejich dražší protějšky a součásti se často obtížně čistí a skladují. Dobře navržený mixér je jedním z nejdůležitějších kusů kuchyňského vybavení, které můžete vlastnit a má smysl do něj investovat.

Špičkové mixéry obvykle odvádějí lepší práci díky dokonalé rovnováze mezi chytrým designem a výkonným motorem, které jsou pro úspěšné mixování klíčové. Nejvíc frustrující na mixéru je, když do něj dáte všechno, zapnete ho a po prvních pár sekundách se nic nehýbe – všechno se zasekne. Efektivní mixér uchmatne ingredience, které do něj vložíte, zapře se do nich a udrží vše v pohybu.

Vysoce výkonné super mixéry mají motor s minimálním výkonem 800 wattů. Tato velká síla posouvá zážitek z mixování na zcela novou úroveň; to znamená, že čepele dokáží rozdrtit cokoli, co jim přijde do cesty, bez ohledu na to, jak tvrdé to může být.

Vzhledem k tomu, že běžné dostupné mixéry pro domácnosti mají relativně nízký výkon v rozmezí 300 až 500-600 wattů; mají schopnost mixovat nebo zkapalňovat pouze měkké přísady. Jeden marketingový trik, se kterým se často setkáte je, že společnosti zveřejňují špičkový výstupní výkon svého mixéru. Toto číslo je málo použitelné, protože to je to, co motor produkuje při spuštění, ne při práci. Motor dimenzovaný na 600 wattů dokáže pracovat pouze při 450 wattech. Pokud hledáte mixér na led, pak tuto práci zvládne pouze vysoce výkonný super mixér. Má sílu rozdrtit mražené potraviny na krémově hladkou tekutinu, přeměnit led ve sníh a rozemlít tvrdé ořechy během několika sekund.

Mít výkonný motor je užitečné, ale není to všechno. V zásadě potřebujete, aby se všechny ingredience pohybovaly ve víru, aby se dostaly dolů na základnu, rozsekali se a pak se zase vytlačily nahoru, zatímco ostatní se stahují dolů. Příliš mnoho mixérů nemá takovou schopnost pohybovat svým obsahem. Buď jsou příliš slabé, anebo nádoba není dobře navržena, takže ingredience se lepí na stěny a čepele je nedosáhnou. Designové prvky, jako je pěchovadlo, nástroj používaný k tlačení ingrediencí směrem k čepelím, když je mixér v chodu, mohou poskytnout užitečnou pomoc při procesu mixování. Vitamix je možná nejznámějším příkladem mixéru s pěchovadlem.

A konečně, ale možná je to to nejdůležitější, společnosti, které vyrábějí špičkové mixéry, investovaly roky do vytváření silných značek s vynikající pověstí. To znamená, že je v jejich nejlepším zájmu postarat se o jakékoliv problémy, které se vyskytnou rychle a efektivně.

nadoba-mixeru-zhora zdroj: mastermilmar / shutterstock.com

Levnější mixéry vám možná nakonec poskytnou požadovaný výsledek, ale bude to nějakou dobu trvat
Jednou z vlastností, která levné a drahé mixéry odlišuje, je množství lidského zásahu potřebného k dosažení požadovaného výsledku.

Vysoce kvalitní mixér rozmixuje vaše ingredience pouhým stisknutím tlačítka a s velmi minimální intervencí, pokud vůbec s nějakou. Mixér průměrné kvality bude vyžadovat zastavení mixéru, jeho otevření, zatlačení ingrediencí dolů, zavření, znovu spuštění, opakování a pravděpodobně i nepořádek na vašem pultu. Možná dosáhnete stejného výsledku, ale rozhodně vám bude trvat déle, než se k němu dostanete. Špatný mixér se zasekne, nerozmixuje ingredience a nedosáhne hladkého výsledku, který očekáváte.

Stručně řečeno, investice do kvalitnějšího mixéru vám může ušetřit čas a mrzutosti.

Vysoce kvalitní mixéry dokážou provádět širokou škálu úkolů
Mixér může být vybaven řadou tlačítek indikujících různé funkce, jako je mixování, sekání, míchání, pyré a zkapalňování. Zda tato a další funkční tlačítka skutečně plní různé úkoly a nejsou to jen marketingové triky, závisí na kvalitě mixéru a často se to odráží v ceně.
Lepší mixéry zvládnou jak výkonné, tak jemnější úkoly. Místo miliónů tlačítek, která všechna dělají totéž, jsou změny v rychlostech skutečné. Aby bylo možné splnit řadu úkolů, od emulgace vajec a oleje k výrobě majonézy až po mixování kousků mraženého ovoce a listové zeleniny za účelem výroby smoothies, musí být mixér schopen jet nízko a pomalu a rychle a vysoko. Všestrannost je klíčovou kvalitou. Funkce jako emulgace, zahřívání a (samozřejmě) mixování jsou zásadní.

Není nádoba jako nádoba a na ostří také záleží
Mixéry se obecně dodávají v polykarbonátových, skleněných a nerezových materiálech. Vysokorychlostní mixér vybavený polykarbonátovou mixovací nádobou, z něj dělá nejlepší mixér pro drcení ledu a mražených potravin; protože tření a síla mixéru může snadno rozbít skleněnou nebo plastovou nádobu, zatímco polykarbonátová nádoba to vydrží.

Skleněné nádoby, nádoby z nerezové oceli a plastové nádoby nabízejí běžné mixéry. Nerezová ocel je poměrně vzácná, protože není průhledná, takže je obtížné vidět výsledky. Plastové nebo skleněné nádoby nejsou považovány za nejlepší na drcení ledu a lze je snadno rozbít.

Za studena kované čepele z vysoce kvalitní nerezové oceli jsou specialitou kvalitních mixérů. Přestože je za mixování ingrediencí zodpovědný výkonný motor, čepele se svými ostrými hroty a hranami se mohou otáčet rychlostí 300 km/h a jsou schopné rozdrtit téměř cokoliv.

cepel-mixera (1) zdroj: Miriam82 / shutterstock.com

Při koupi mixéru mějte na paměti, k čemu ho plánujete používat
Pro občasného uživatele mixéru, který ho zprovozní jen při výrobě mražených margarit v horkých letních dnech, není třeba utrácet velké peníze za mixér. Pro průměrného spotřebitele by měl mixér střední ceny nabídnout všestrannost a spolehlivost potřebnou pro provádění každodenních a příležitostně náročnějších úkolů. Musíte zvážit, co v něm budete dělat a jaký druh výkonu to vyžaduje. Snažte se ujistit, že zvládne to, k čemu ho plánujete používat.

Dobře, ale opravdu ho potřebujete?
Je model za více tisíc korun nutností pro každého? Není. Pokud potřebujete mixér jen párkrát týdně k přípravě smoothie se základními ingrediencemi, jako je čerstvé ovoce, listová zelenina a tekutiny, nebo k občasnému rozmixování krémové polévky, levný standardní model to zvládne. (buďte opatrní při používání velmi tvrdých ingrediencí, jako je led ve vašich smoothies, mohou způsobit rychlejší opotřebení motoru nebo nožů v průběhu času).
Pokud ale plánujete používat svůj mixér každý den, zvláště pokud bude pravidelně čelit náročným úkolům, jako je mletí ořechů na ořechové máslo nebo lámání listové zeleniny a mraženého ovoce na každodenní smoothies, pak špičkový mixér rozhodně stojí za utrácení, protože budete potřebovat něco se seriózním ostřím.

Než vyhodíte tisíce korun na kuchyňský spotřebič, ujistěte se, že je to něco, co budete skutečně často používat. Pokud například uvažujete o tom, že byste se dali na DIY mandlové mléko, je to skvělé. Možná ale chvíli zůstaňte u svého současného mixéru, dokud si nebudete jisti, že ho opravdu budete dělat každých pár dní nebo každý týden.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články