Pronajmáte byt? Nově budete potřebovat souhlas sousedů

8. 3. 2016 – 12:00 | Bydlení | Martin Slapnička | Diskuze:

Pronajmáte byt? Nově budete potřebovat souhlas sousedů
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Máte byt a využíváte ho k pronájmu? Příště budete možná potřebovat souhlas sousedů! Plánuje to ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Chce tak bojovat proti podnikavcům, kteří skupují byty a pak do nich stěhují nepřizpůsobivé. Uvedl to časopis Týden.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se snaží bojovat s obchodníky, kteří vydělávají na štědrých doplatcích na bydlení. Ti totiž v poslední době místo provozování ubytoven, které podléhají stále přísnějším normám a hlavně kontrolám, stěhují nepřizpůsobivé do bytů, kde dělají sousedům ze života peklo.

Podle časopisu Týden tak ministryně Michaela Marksová přišla s revolučním návrhem. To, komu byt pronajmou, by podle Marksové museli majitelé bytu nejdříve probrat se svými sousedy! Při návštěvě České Lípy dokonce Marksová řekla Českolipskému deníku, že by majitel musel při prodeji bytu získat souhlas ostatních spoluvlastníků domu.

O problému už ministerstvo práce a sociálních věcí jednalo s dalšími ministerstvy na úrovni náměstků. Svůj plán teď ministryně plánuje konzultovat s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou. Konkrétní představy, jakým způsobem by spoluvlastníci domu rozhodovali o potenciálních nájemnících, ale ještě ministryně nemá.

"Ptám se kolegů a kolegyň z vlády, jakým způsobem můžeme ochránit slušné majitele bytů, kteří tam žijí 30 nebo 40 let," řekla Marksová TV Nova. "Problémem je, že se to děje v lokalitách, které doposud nebyly problematické. Počet problematických lokalit se tak rozšiřuje," dodala.

"Je to věc bydlení a práva k nemovitosti. Nechala bych si udělat právní analýzy, jestli to vůbec není proti ústavnímu právu," uvedla pro TV Nova ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. "Když máme panelák s padesáti bytovými jednotkami, tak kdo by byl považován za souseda? Pouze ten, kdo má byt přímo vedle nás? Nebo všichni na stejném patře? Společenství vlastníků jednotek v tuto chvíli spravuje pouze společné prostory v domě," dodala Šlechtová.

U vlastníků bytů budí návrh rozporuplné reakce. Na jednu stranu jde o citelný zásah do vlastnických práv, který by byl zřejmě v rozporu s českým právním řádem. Majitelé bytů v problematických lokalitách si ale stěžují, že jedna nepřizpůsobivá rodina dokáže snížit hodnotu celého domu.

"Pronájem je záležitost pronajímatele a nájemce. Další lidé do toho nemají moc co mluvit. Jestli je dobře napsaná smlouva, na základě které SVJ funguje, tak by tam mělo být předkupní právo toho společenství, kdyby ten prodej ohrozil práva dalších vlastníků. Nemůže to být omezení toho, kdo prodává. Je ale možné omezit ho v tom, komu prodává. Za cenu, kterou by dostal jinak, musí mít možnost to společenství byt odkoupit," řekl TV Nova Tomislav Šimeček z Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí.

Zdroje:
MED, Týden

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články