Slovensko zvýší daně bankám. Ficův vzor je zbojník Jánošík

25. 3. 2012 – 17:03 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Slovensko zvýší daně bankám. Ficův vzor je zbojník Jánošík
Robert Fico už dříve dával najevo, že jeho vzorem je zbojník Juraj Jánošík | zdroj: NašePeníze.cz

Jmenovaný slovenský premiér Robert Fico se chystá zvýšit bankám odvody. "Musíme zvýšit bankovní daň. Pokud bankám nezvýšíme odvody, máme jen druhou alternativu, kterou je zvýšit dvacetiprocentní DPH na 24 nebo 25 procent," řekl Fico v neděli v diskusním pořadu STV Za pět minut dvanáct.

Fico se chystá zabránit tomu, aby banky přenesly vyšší daňové zatížení na klienty přes své poplatky. "To se dá krásně regulovat a kontrolovat," zdůraznil.

Banky chce Fico zatížit vyššími daněmi, protože prý mají "rekordní zisky". "Když se někdo chlubí rekordními miliardovými zisky, tak se na jen tak nebudu dívat," prohlásil Fico.

Peníze od bank chce Fico použít na látání děr ve státním rozpočtu. Jeho schodek chce srazit pod tři procenta HDP.

Předseda sociálnědemokratického Směru v televizi zdůraznil, že se chystá snížit rozpočtový deficit bez toho, aby to pocítili lidé se středními a nízkými příjmy. Naopak, pro Slováky s měsíčním příjmem nad 2 750 eur (67 000 korun) chystá vyšší míru zdanění.

To znamená, že Ficova vláda zruší rovnou daň, která na Slovensku platí od roku 2004. Zavedla ji vláda premiéra Mikuláše Dzurindy.

Na to, aby změnu daní prosadil, má Směr dostatečný počet křesel v parlamentu

Tato strana suverénně vyhrála počátkem března volby. Dostala 44,4 procenta hlasů, volilo ji 1,1 milionu Slováků. Směru to vyneslo pohodlnou většinu 83 křesel ve stopadesátičlenné Národní radě (slovenském parlamentu).

Robert Fico už dříve dával najevo, že jeho vzorem je zbojník Juraj Jánošík, který "bohatým bral a chudým dával". Nyní sestavuje vládu jedné strany Směru.
 

-Pavel Jégl | MEd

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články