"Šmejdi" a jejich další trik na předváděcích akcích

8. 7. 2013 – 17:56 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

"Šmejdi" a jejich další trik na předváděcích akcích
Lidé by tak měli řádně číst nejenom údaje na pozvánce na předváděcí akci a poslouchat, co o sobě firma během předváděčky řekne, ale především si pořádně přečíst smlouvu (respektive všechny smlouvy), které podepisují. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Lidé, kteří zavítají na předváděcí akce, by si měli dát pozor na nový trik pořadatelů. Začali dávat seniorům k podpisu dokumenty, které kromě hlavní smlouvy obsahují i zprostředkovatelskou smlouvu s jiným právnickým subjektem, od které se pak špatně odstupuje, tvrdí časopis dTest.

Starší lidé často netuší, že podepsali rovnou smlouvy dvě. Klienti jsou přesvědčovaní k tomu, aby uzavřeli hlavní smlouvu, většinou jde o kupní nebo cestovní. Podepíší ale zároveň i zprostředkovatelskou smlouvu. Když pak chce člověk od hlavní smlouvy odstoupit, musí zrušit i tuto vedlejší, na což se často zapomíná. Jejich peněženky pak zhubnou o několik set korun. "I v případě, že od této druhé smlouvy zákazníci včas a řádně odstoupí, šance na vrácení peněz je minimální, protože jako zprostředkovatelé vystupují obtížně dohledatelní lidé," vysvětluje vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený, podle kterého si na nový trik stěžují sami zákazníci.

Jako příklad může sloužit paní Libuše, která šla na předváděcí akci pořádanou společností Beck Reisen. "Uzavřela cestovní smlouvu na zájezd po třech státech, doma si uvědomila nevýhodnost této smlouvy a chtěla od ní odstoupit," říká Zelený, podle něhož klientka od smlouvy řádně odstoupila a společnost smlouvu stornovala. Od zprostředkovatelské smlouvy se snažila odstoupit také. "Ovšem peněz se nedočkala, neboť zprostředkovatel s ní žádným způsobem nekomunikuje," dodává Zelený.

Lidé by tak podle něj měli řádně číst nejenom údaje na pozvánce na předváděcí akci a poslouchat, co o sobě firma během předváděčky řekne, ale především si pořádně přečíst smlouvu (respektive všechny smlouvy), které podepisují. Odstoupení od smlouvy pak musí proběhnout vůči subjektu, který je napsaný ve smlouvě, i když s ním lidé vůbec nejednali. "Pokud ani takový postup nevede k úspěšnému výsledku, neboť druhá smluvní strana nekomunikuje, nezbývá, než se obrátit na soud," uzavřel Zelený.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články