Solární energie: Jak baterie umožňují využívání solární energii i po západu slunce a v oblačných dnech

6. 12. 2023 – 12:46 | Komerční sdělení | Inzerce

Solární energie: Jak baterie umožňují využívání solární energii i po západu slunce a v oblačných dnech
zdroj: Unsplash.com

Solární energie se po celém světě stává stále populárnějším zdrojem pro výrobu elektřiny. Energie ze slunce se řadí mezi obnovitelné zdroje, i tak jeho využití čelí určitým překážkám – denní době a počasí. Slunce totiž nesvítí nepřetržitě. Ovšem díky baterii lze prodloužit dobu využití sluneční energie, což umožňuje efektivnější naplnění solárního potenciálu a snižuje závislost na tradičních zdrojích energie.

Jak fungují baterie pro fotovoltaiku?

Solární baterie, známé také jako akumulátory pro domácí využití, jsou zařízení navržená k ukládání nadbytečné elektřiny vyrobené fotovoltaickými panely. Proces napomáhající úspoře energií je relativně jednoduchý: během slunečných dnů panely generují elektřinu ze slunečního záření. Nadbytečná elektřina, která není okamžitě spotřebována, se pak ukládá do baterie. Když slunce zapadne, nemá takovou sílu nebo je schované za mraky, můžete čerpat energii právě z této baterie. Tím představuje pro domácnosti jeden z výhodných ekologických způsobů, jak ušetřit za elektřinu.

Co přináší využití bateriových systémů

Pokud se rozhodnete pro instalaci fotovoltaiky na dům, určitě by vám nemělo chybět ani bateriové úložiště, do něhož se přes den vyrobená elektřina nastřádá, takže ji následně můžete využít i v hodinách, kdy slunce nesvítí, či za nepříznivého počasí.

  • Nezávislost na elektrické síti
    Baterie mohou být nezávislým zdrojem elektřiny pro vaši domácnost. To je obzvláště užitečné v oblastech s nestabilním připojením elektrické sítě.
  • Snížení nákladů na elektřinu
    Díky bateriím lze také snížit náklady na elektřinu. Levnou elektřinu vyrobenou přes den uskladníte a můžete ji využít během špiček, kdy je elektřina dražší (za předpokladu, že máte dvoutarifní sazbu).
  • Prodloužení doby využití solární energie
    Baterie umožňují využívat solární energii i v noci a během oblačných dnů. To zvyšuje efektivitu a spolehlivost celého fotovoltaického systému.
  • Zvýšení efektivity vaší FVE

Nejefektivnější a zároveň nejekonomičtější je možnost spotřebovat co nejvíce elektřiny z vaší FVE přímo doma, bez přetoků do distribuční sítě. Baterie umožňuje rozprostřít spotřebu podle zvyků členů domácnosti.

Rozvoj baterií pro fotovoltaiku

Díky pokroku v technologii a zvyšující se poptávce po obnovitelné energii se solární baterie stávají stále dostupnějšími a efektivnějšími. Moderní zařízení mají dlouhou životnost a vysokou kapacitu. To znamená, že počáteční investice do solárního systému s bateriemi se domácnostem zakrátko vrátí.

Závěrem

Závěrem lze říci, že solární baterie hrají klíčovou roli v prodlužování doby využití solární energie a umožňují domácnostem a podnikům lépe využívat jejich solární systémy. Díky nim je solární energie více dostupná, ekonomicky efektivní a ekologická. Pořízení fotovoltaických elektráren s bateriemi od důvěryhodných dodavatelů, kteří navíc zajistí případný servis či reklamaci, je už jen třešničkou na dortu. Pro ty, kteří chtějí snížit svou závislost na fosilních palivech a investovat do udržitelnější budoucnosti, jsou FVE a solární baterie klíčem k úspěchu.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články