Spotřební daň u pohonných hmot by mohla klesnout aby kompenzovala rostoucí ceny ropy

28. 2. 2011 – 8:26 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Spotřební daň u pohonných hmot by mohla klesnout aby kompenzovala rostoucí ceny ropy
Cena ropy ve světě roste především kvůli nepokojům v Libyi, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V případě rostoucích cen ropy by ministerstvo průmyslu a obchodu mohlo doporučit ministerstvu financí, aby se snížila spotřební daň u pohonných hmot. Náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Hüner to uvedl v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce

Na dotaz moderátora, zda by ministerstvo průmyslu doporučilo ministerstvu financí, že by bylo dobré jít dolů se spotřební daní u pohonných hmot kvůli rostoucí ceně ropy, náměstek odpověděl kladně.

"Celkový objem DPH a spotřební daň u motorové nafty činí 50 procent, u benzinu 54 procent z celkové ceny této komodity u nákupu. Určitě tak stojí za to debatovat, jestli tato výše je potřebná a účelná," uvedl náměstek s tím, že tato cena se promítá ve všech výrobcích a je i otázkou konkurenceschopnosti.

 

TIP: Snížená spotřební daň u nafty na Slovensku více peněz státu nepřinesla

 

Podle náměstka situace vážná je, ale není důvod k panice. "Je třeba si ale uvědomit, že s růstem ceny ropy souvisí zdražení ostatních energií jako zemní plyn, případně uhlí, a tím pádem i ostatních energií jako jsou elektrická a tepelná. To jsou věci, které mohou velmi silně ovlivnit již tak podvázaný ekonomický růst," uvedl Hüner. 

TIP: Ceny pohonných hmot - vývoj s novým grafem

Podle náměstka také stále existuje prostor pro to, aby ceny pohonných hmot nerostly adekvátně cenám ropy jako suroviny. Barel ropy stál na konci týdne zhruba 112 amerických dolarů, v roce 2008, kdy ceny pohonných hmot i v tuzemsku trhaly rekordy, to však bylo kolem 140 dolarů. Od té doby se ale v ČR zvedla jak spotřební daň u pohonných hmot, tak i DPH.

Cena ropy ve světě roste především kvůli nepokojům v Libyi.

-MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články