Stát nově zdaní dříve nedaněné příjmy, koho se to dotkne?

23. 9. 2010 – 8:59 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát nově zdaní dříve nedaněné příjmy, koho se to dotkne?
Ministr financí Miroslav Kalousek nezapomněl ani na zdanění poslaneckých náhrad , Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ve středu vládá schválila snížení slevy na daňového poplatníka o 1200 korun ročně pro rok 2011, získané peníze stát použije na likvidaci povodňových škod. Schválení novely o dani z příjmu vládou potvrdil premiér Petr Nečas (ODS) v České televizi (ČT).

Snížení slevy na poplatníka je součástí novely zákona o dani z příjmu, kterou navrhl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zákon zároveň daní poslanecké náhrady, část obnovitelných zdrojů energie, či důchody pracujících důchodců.

Základní sleva na poplatníka se sníží o 100 korun měsíčně. Tyto prostředky budou použity na odstraňování škod po povodních, případně na budování protipovodňových opatření. "Opatření bude platit pouze pro rok 2011," řekl Nečas.

Současné znění zákona o daních z příjmu jasně říká, že důchody dani z příjmu nepodléhají. Toto ustanovení by nově mělo mít podmínku, podle níž začnou být důchody daněny v okamžiku, kdy ostatní příjmy dotyčného přesáhnou 840 tisíc korun ročně, což odpovídá zhruba trojnásobku současné průměrné mzdy.

 

Psali jsme: První návrh rozpočtu na příští rok míří na vládu - co nás čeká při přijetí?

 

Součástí návrhu zákona je i zdanění vojenských výsluh a příspěvku na bydlení u vojáků z povolání. Novela klasifikuje příjmy z výsluh jako tzv. ostatní příjmy a zdaňuje je srážkovou daní 15 procent. Příspěvky na bydlení jsou charakterizovány jako příjem ze závislé činnosti, takže budou daněny jako mzda.

Ministr financí Miroslav Kalousek nezapomněl ani na zdanění poslaneckých náhrad a jednoduše ruší úpravu, podle níž nejsou peněžité náhrady u představitelů státní moci předmětem daně. Kromě poslanců a senátorů ministr navrhuje zdanit plat prezidenta a rentu bývalého prezidenta.

Zcela zrušeno má být osvobození od daně z příjmu u tzv. ekologických zdrojů energie do výkonu jednoho megawattu. Příjmy z těchto zařízení jsou v současnosti po dobu pěti let zcela osvobozeny od daně. Ministerstvo financí tento krok zdůvodňuje tím, že zdroje energie jsou v gesci ministerstva průmyslu, a neměly by tedy být ovlivňovány daňovými zákony, které spadají pod ministerstvo financí.

Ministerstvo v návrhu uvádí, že by nový zákon o daních z příjmu mohl začít platit již prvního ledna příštího roku, záleží však na průběhu legislativního procesu.

 

 

-Jiří Táborský, mediafax

Kam dál?

- Stát chce peníze: 4000 od každého včetně dětí a důchodců

- Po vládních úsporách a škrtech přijdou vyšší daně

- Firmy budou o odvedených zálohách na daň z příjmu zaměstnanců informovat měsíčně

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články