Stát ročně na daních z realit přichází o stovky milionů korun

26. 9. 2012 – 11:09 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát ročně na daních z realit přichází o stovky milionů korun
Absence jakéhokoliv registru realitních transakcí není ovšem jediným problémem, se kterým se realitní trh v České republice nyní potýká. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Kvůli absenci jakéhokoliv kontrolního systému transakcí se velice často stává, že jak prodejci, tak pronajímatelé neodvádí předepsané daňové odvody. Stát tak může ročně přicházet až o 750 milionů korun. Změnit by to mohl registr inzertních transakcí.

V České republice se za uplynulých 12 měsíců objevilo na realitních inzertních serverech celkem 14 000 bytů k pronajmutí a 19 000 bytů k prodeji (mluvíme při tom pouze o jednorázových nabídkách a tudíž jednorázové inzerci jednotlivců, nikoliv nabídky realitních kanceláří).

Absence kontrolního systému může ČR ročně stát až 0,34 % HDP

Průměrná cena bytu k pronájmu činí 8000 Kč. Za předpokladu, že majitelé bytů využijí k placení daní daňový paušál, by měla průměrná roční daň z nemovitosti k pronájmu činit 10 080 Kč. „Vzhledem k absenci registru inzertních transakcí, tedy jakékoliv kontroly soukromé inzerce, a vzhledem k tomu, že drtivá většina pronajímatelů neplatí daň z pronájmu nemovitosti, přijde stát ročně o více než 141 milionů korun jen na daňových únicích z pronájmu,“ popsal současný stav Jan Mertl, manažer serveru Sreality.cz. Ještě závažnější situace je u prodejů bytů. Zákon říká, že pokud prodávající v bytě bydlel 2 a více let, tak mu odpadá povinnost platit daň z příjmu (ta činní 15 % z rozdílu mezi původní a novou kupní cenou.). „Toto je velice těžké prokázat, protože neexistují žádné záznamy o tom, jak dlouho vlastník v bytě bydlí. Stát tak získává pouze standardní 3% daň z převodu nemovitosti. Státní kasa v tomto případě může ročně přicházet až o 604 milionů Kč*. Povinnost platit tuto daň odpadá v případě, že majitel bytu prodává nemovitost za nižší cenu, než ji koupil“ doplňuje Mertl.

Velcí hráči se spojují

Absence jakéhokoliv registru realitních transakcí není ovšem jediným problémem, se kterým se realitní trh v České republice nyní potýká. Na konci června uspořádala Realitní komora České republiky setkání, kde přivítala nejvýznamnější „hráče“ českého trhu s realitami. Cílem bylo seznámit zástupce s možnostmi navrhovaných legislativních změn v oblasti realitního podnikání a nalézt společnou shodu, která bude v blízké době prezentována na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky prostřednictvím zprávy, kterou Realitní komora ČR vypracovává na žádost Podvýboru pro podnikatelské prostředí. Mezi nejčastěji řešená témata patřila například problematika nelegálního zaměstnávání či falešných soukromých inzerátů.

„Je nutné realitní trh v České republice zprůhlednit. Společné setkání agentur, které se událo poprvé po dlouhých 22 letech, je pro nás dobré znamení. Doufáme, že poslanci naše připomínky vezmou vážně a začlení do chystaného zákona,“ řekl Jiří Lorman, prezident Realitní komory ČR.

 

*Počítáno při průměrné ceně bytu 28 000 Kč za m² a průměrné podlahové ploše bytu 76m². Z toho vyplývá konečná cena za prodej bytu 2 128 000 Kč. Do výpočtu je přidán i potenciální navýšení ceny nemovitosti prodávajícím.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články