Státu uniklo asijské zboží za 445 miliard

24. 3. 2012 – 8:20 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Státu uniklo asijské zboží za 445 miliard
Českým finančním úřadům proteklo mezi prsty asijské zboží za 445 miliard korun, aniž by se někdy zdanilo, Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Českým finančním úřadům proteklo mezi prsty asijské zboží za 445 miliard korun, aniž by se někdy zdanilo. Státní rozpočet tak přišel minimálně o deset miliard korun, informují v sobotním vydání Lidové noviny.

Vyplývá to z několikaměsíčního auditu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který se zaměřil na výběr daně z přidané hodnoty v letech 2008 až 2010.

"Zboží bylo dovezeno na trh Evropské unie ze třetích zemí, aniž by z něj byla uhrazena DPH či daň z příjmu," citují Lidové noviny z nálezu.

Kontroloři přitom srovnali dvě interní databáze státních institucí - celníků a finančního ředitelství. Na jedné straně hodnota zboží propuštěného celníky do Česka, na druhé straně dovoz vykázaný v daňových přiznáních. Výsledkem je rozdíl přes 445 miliard, a to jen za zmiňovaná tři léta, uvádí Lidové noviny.

Obě databáze jsou přitom vedeny v elektronické podobě, ale nebylo zavedeno jejich automatické porovnání. Než se tak informace od celníků dostaly k finančním úředníkům, nebylo už co vymáhat - z firem zůstaly jen prázdné schránky.

Navíc novelou zákona bylo v lednu 2005 odstraněno takzvané zálohování státu DPH, kterou plátci hradili při dovozu zboží celním orgánům, vznikl tak prostor pro daňové úniky při prodeji nezdaněného zboží, popisují zjištění kontrolorů Lidové noviny.

-Zdenek Michora | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články