Stavební spoření: Co půjde zaplatit ze státní podpory?

28. 7. 2011 – 21:31 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření: Co půjde zaplatit ze státní podpory?
Podpora ze stavebního spoření půjde i po změnách použít na novou kuchyň, na koberec už ne, Foto:AEG Electrolux | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo financí připravilo bič na všechny účastníky systému stavebního spoření. Podle návrhu zákona, který má agentura Mediafax od středy k dispozici, půjdou u všech smluv – bez ohledu na datum jejich uzavření – využít peníze po jejich vyplacení jen na účely spojené s bydlením.

Za peníze ze státní podpory stavebního spoření si však lidé i po chystané změně podmínek budou moci dál pořídit kuchyňskou linku se sporákem, ale televizi nebo nový koberec si už nekoupí.

TIP: Stavební spořitelny mění po letech poplatky: Kolik zaplatíte?

Šéf rezortu Miroslav Kalousek (TOP 09) v návaznosti na programové prohlášení vlády kabinetu navrhuje, aby opatření začalo platit od 1. ledna 2013. Kdo bude mít nárok na vyplacení peněz dřív, může si s nimi podle stávající legislativy dělat, co chce. Všichni ostatní budou muset stavebním spořitelnám dokládat, že vyplacené prostředky využijí na koupi bytu nebo domu, jeho rekonstrukci nebo třeba doplacení hypotéky. Jinak peníze s naspořeným státním příspěvkem nedostanou.

<%Anketa55%>

Ministerstvo argumentuje tím, že řada lidí v současnosti využívá systém stavebního spoření jen jako šestiletý termínovaný vklad, ze kterého si po uplynutí vázací lhůty vybere peníze i se státní podporou. Účelové svázání v současnosti funguje jen v případech, kdy si zájemci chtějí vzít z probíhajícího stavebního spoření úvěr.

"V návaznosti na rozhodnutí Ústavního soudu se navrhuje změnu v rozsahu zavedení účelovosti vztahovat na všechny smlouvy o stavebním spoření bez ohledu na datum jejich uzavření," uvádí rezort v důvodové zprávě k zákonu. Jako argument si bere předpoklad, že při zavedení úpravy pouze na nové smlouvy by si maximum lidí pořídilo smlouvu ještě za stávajících podmínek.

Podobné "předzásobení" se smlouvami si stát už vyzkoušel v roce 2003, kdy se maximální roční státní příspěvek snížil ze 4500 na 3000 korun. Od letošního roku je přitom společné maximum pro všechny ve výši dvou tisíc.

Nová úprava navíc rozšiřuje okruh institucí, které budou moci stavební spoření poskytovat. Ke stávajícím stavebním spořitelnám přibudou také všechny univerzální banky, kterým bude pro nový produkt stačit licence od České národní banky.

Zákon o stavebním spoření už teď přesně vymezuje, na co budou lidí mocí prostředky použít po jejich vyplacení. Bude to výstavba nebo koupě bytového nebo rodinného bytu, případně bytu do vlastnictví, dále také změna stavby na jednu z uvedených kategorií. Další z možností bude koupě pozemku, který souvisí s výstavbou bydlení, a také rozestavěné nemovitosti sloužící tomuto účelu.

Finance budou použitelné i na splacení členského vkladu nebo podílu v právnické firmě, jejímž je účastník stavebního spoření členem nebo společníkem, a to za podmínky, že se stane nájemcem bytu. Peníze najdou uplatnění i na změně nebo údržbě ve vlastním bytovém či rodinném domě nebo ve vlastněném či pronajímaném bytě.

Prostředky vyplacené na stavebním spoření půjdou využít na vypořádání společného jmění manželů nebo vypořádání spoluvlastníků v případě, že předmětem vypořádání bude úhrada spoluvlastnického podílu. Problém nemá být ani v úhradě za převod členských práv a povinností v družstvu nebo za převod podílu v právnické osobě, pokud se účastník stane nájemcem bytu.

Peníze najdou uplatnění také při splacení úvěru nebo půjčky sloužící na financování bytových potřeb – pokud to nebudou pokuty nebo jiné sankce. Možné bude i splacení úvěru ze stavebního spoření, případně úhrada připojení bytového nebo rodinného bytu k veřejným sítím jako je vodovod, elektřina, plyn nebo kanalizace.

Poskytovatel stavebního spoření vyplatí státní podporu těm účastníkům systému, kteří mu účelové použití doloží například fakturou, dokladem o zaplacení materiálu nebo provedení práce, případně čestným prohlášením.

Návrh novely zákona je v mezirezortním připomínkovém řízení, termín pro podání připomínek v něm končí 23. srpna. Pak dokument musí schválit vláda, parlament a podepsat prezident.

Kuchyňská linka, sporák, nebo digestoř...

"Státní podporu, na kterou vznikne nárok po 1. lednu 2013 a která bude vyplácena, lze použít na pořízení kuchyňské linky se sporákem a digestoří, pokud tvoří trvalou součást bytu, nikoli však na ostatní elektrospotřebiče, nový koberec, skříň nebo televizi," uvedl pro Mediafax Dušan Hradil z ministerstva financí, jenž teď k novele zákona o stavebním spoření sbírá připomínky.

Hradil uklidnil také všechny, kteří při zprávě o svázání stavebního spoření s bydlením začali mít obavy o využití celé naspořené částky. "Prokazování použití na bytové potřeby se týká pouze vyplacené státní podpory, na kterou vznikne nárok po 1. lednu 2013, nikoli uspořených vlastních prostředků účastníka stavebního spoření," upřesnil.

Úprava tedy v praxi znamená, že pokud má někdo smlouvu o stavebním spoření, která skončí v roce 2014 a celkově by měl dostat vyplacenou částku 150 tisíc korun, vázání prostředků na bydlení se bude týkat maximálně čtyřtisícové sumy. Půjde o 2000 korun státní podpory přiznané za každý z posledních dvou roků tohoto stavebního spoření. Za zbylých 146 tisíc korun si dál bude moci střadatel koupit auto nebo luxusní dovolenou.

"Státní podpory přiznané za rok 2012 nebo za roky předchozí se vázací povinnost nedotkne," potvrdil Hradil a dodal, že by se jednalo o pravou retroaktivitu, kterou by ministerstvu financí podle všeho zrušil Ústavní soud. Tým Pavla Rychetského do pravidel pro stavební spoření letos už jednou zasáhl, když zrušil ustanovení, podle něhož měla být státní podpora vyplacená v letošním roce snížená 50procentní srážkovou daní.

-MED

Může vás zajímat:

- Stavební spoření bude jen na bydlení. Tečka!

- Jakou dostanete státní podporu za rok 2010 a 2011?

- Snížení státní podpory u stavebního spoření podporují i experti

- Stavební spoření jako spoření na důchod? Spořitelny o to usilují

- Spoříte dítěti na jeho účet? Pozor, pak jsou to jeho peníze a ne vaše

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články