Stravenky? Výhody pro vybrané by měla nahradit úleva pro všechny

8. 8. 2011 – 21:45 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stravenky? Výhody pro vybrané by měla nahradit úleva pro všechny
Stravenky se staly paralelní měnou jako dříve Bony, Foto: Sodexo | zdroj: NašePeníze.cz

Strana Věci veřejné je s názorem zachovat daňovou úlevu na stravenky ve vládě osamocená. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) se v pondělním vyjádření pro agenturu Mediafax postavil na stranu TOP 09 a uvedl, že výjimku pro vybrané by měla nahradit úleva pro všechny.

"ODS dlouhodobě prosazuje průhledný daňový systém a odstranění nesystémových daňových výjimek. Je nespravedlivé, že různé benefity dnes čerpají jen vybraní zaměstnanci, ale z daní na ně přispívají všichni," sdělil Mediafaxu ministr průmyslu a obchodu.

Proto chce ODS, stejně jako její koaliční partner TOP 09, roztříštěné výhody určené jen některým zaměstnancům nahradit univerzálních paušálem, který bude dostupný pro všechny. "To se týká i stravenek, které se navíc staly v ČR paralelní měnou, za kterou lidé nekupují jen potraviny, ale i jiné věci jako potraviny a alkohol," doplnil Kocourek.

TIP: Má stát dotovat stavební spoření a stravenky?

O zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, snížení odpočitatelných úroků z úvěrů na bydlení za 300 na 80 tisíc korun nebo o zavedení 19procentní daně z příjmu bude koaliční vláda hovořit v souvislosti se startem jednotného inkasního místa ve středu.

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta v pondělí agentuře Mediafax řekl, že jeho strana záměr zrušit stravenky na vládě nepodpoří. Bárta to uvedl po jednání s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem. Bárta zároveň prohlásil, že debata se povede i nad zrušením stávající takzvané superhrubé mzdy.

<%Anketa156%>

Šéf odborářů Zavadil zmínil, že VV jsou jediná koaliční strana, která jeho svaz kvůli daňovým změnám oslovila. "Rušení benefitů je pitomost, nejenže to ekonomice nepomůže, ale navíc to bude mít negativní dopady na státní rozpočet," reagoval předseda ČMKOS.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) plánuje lidem ztrátu výhod kompenzovat jednotným zaměstnaneckým paušálem, který bude ve výši 250 korun měsíčně, tedy tři tisíce za rok. Podle VV a odborů na tuto výhodu ale lidé s příjmy pod 10 tisíc korun nedosáhnou, protože už teď daně prakticky neodvádějí.

-Jan Kálal, Jan Drahorád, Karolina Brožová | MED

Kam dál?

- Boj o stravenky aneb jak vám chtějí firmy sebrat část mzdy

- Kdy máte nárok na stravenku a na stravné

- Zaměstnanecké benefity a výhody - Co vás motivuje k lepším výsledkům v práci?

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články