Superhrubá mzda má skončit, jak se bude počítat čistý plat?

19. 3. 2011 – 20:07 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Superhrubá mzda má skončit, jak se bude počítat čistý plat?
Změní se odvody na zdravotní pojištění, které se srovnají se sociálním pojištěním na úroveň 6,5 procenta, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Od ledna 2013 zřejmě skončí danění fyzických osob ze superhrubé mzdy, jejich hrubé platy se budou danit 19 procenty. V pátek to v rámci představení novely zákona o dani z příjmu uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Základní sleva 24 840 se nemění, bude poskytována pouze do výše čtyřnásobku průměrné hrubé mzdy," uvedl Kalousek, který připomněl, že sleva na dítě se zvýší o 1 800 korun ročně. "Změní se také maximální výše bonusu, zvýšíme ji z 52 200 na 60 300," dodal ministr financí.

Fyzickým osobám se změní odvody na zdravotní pojištění, které se srovnají se sociálním pojištěním na úroveň 6,5 procenta. Strop pro sociální pojištění bude ve výši čtyřnásobku a pro zdravotní pojištění ve výši šestinásobku průměrné hrubé mzdy.

 

Mzdová kalkulačka Mzdová kalkulačka

 

 

Ministerstvo financí plánuje zavést také novou roční slevu ve výši 3000 korun na poplatníka, která má zohlednit výdaje na dosažení příjmů a nahradit některé ze stávajících daňových výjimek.

Úpravy čekají majitele hypoték. Stávající smlouvy a smlouvy uzavřené do konce roku 2011 budou mít odpočet úroků omezený na maximální částku 150 tisíc korun. Kdo si hypotéku sjedná později, nebude mít nárok už na žádnou daňovou úlevu.

 

Mzdová kalkulačka

Hypoteční kalkulačka

 

 

"Z ekonomického hlediska se jedná o pozitivní změnu, která snižuje daňové zvýhodnění zadlužování, a tím přispívá ke zvýšení míry úspor v ekonomice. Snižuje riziko bublin na realitním trhu," okomentoval úpravu analytik společnosti PwC Česká republika Zdeněk Hrdlička. "To je významné zejména nyní, kdy plánované postupné zvyšování snížené sazby DPH může vyvolat růst cen nemovitostí," dodal Hrdlička.

Kalousek uvedl, že změny vkládá do diskuse s koaličními partnery a že může dojít ještě k jejich úpravám. "Samozřejmě očekávám velmi vášnivá jednání o výši některých parametrů. Jsem připraven k dohodám a ke kompromisům, ale o parametrech, nikoli o systému. Systém je myslím důležité zachovat," zhodnotil politickou průchodnost novinek na dotaz Mediafaxu Kalousek. Doplnil, že o změnách už předtím hovořil s daňovými experty koaličních stran.

"Předložené návrhy by neměly u naprosté většiny občanů a firem způsobit výrazné změny v celkové míře zdanění. Vnímáme je spíše jako první krok ke zjednodušení a zefektivnění českého daňového systému," konstatoval Hrdlička.

Paragrafové znění chce mít ministr připravené do 30. dubna letošního roku, předložení do vlády plánuje do 30. června.

-Jan Kálal, Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články