TEST letních pneu: pozor na nebezpečné letní pneumatiky

8. 4. 2010 – 21:20 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

TEST letních pneu: pozor na nebezpečné letní pneumatiky
Letní pneumatiky z Číny raději vůbec nekupujte, Ilustrační foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V každoročním mezinárodním testu letních pneumatik, kterého se účastní i časopis TEST byly odhaleny velmi nekvalitní výrobky. Testovaným levným pneumatikám vyrobeným v Číně by se majitelé vozů měli vyhnout. Testováno bylo 36 sad letních pneumatik rozměrů 185/65 R15 a 225/45 R17.

Nákup nekvalitních pneumatik se může vymstít a stát se pověstnou poslední kapkou v situaci, kdy je třeba udržet kontrolu nad vozidlem. Uvážlivý výběr pneumatik pozitivně ovlivní jízdní vlastnosti automobilu jak na suché, tak zejména mokré vozovce, spotřebu pohonných hmot a ani nemluvě o jejich pomalejším opotřebení. I v těchto kritériích jsou mezi jednotlivými výrobky velké rozdíly.

V testu se objevilo 19 sad pneumatik rozměru 185/65 R15, které jsou určeny pro vozy nižší střední třídy.

 

TIP:  Jak správně vybrat pneumatiky a co znamenají údaje na nich

 

Čínské letní pneu jsou nebezpečné

 

Dvě z testovaných značek propadly a získaly nedostatečné hodnocení. „Čínské pneumatiky Goodride Radial SP06 M+S a Interstate Touring IST-1 zcela selhaly na mokré vozovce,“ říká Václav Beneš, redaktor časopisu TEST. Jejich jízdní vlastnosti ale nebyly nijak oslnivé ani na suchu. K jejich nešvarům patří především brzdění a jízdní stabilita.

 

Nízkoprofilové pneumatiky se do mokra nehodí

 

Mezi nízkoprofilovými pneumatikami rozměru 225/45 R17, které se montují především do sportovně upravených vozů, je situace obdobná. Pneumatiky Goodride Neza 200 M+S a Wanli S-1063 jsou zcela nevhodné především na mokrou vozovku. Trojici nevyhovujících v této kategorii doplňují v Německu vyrobené pneumatiky značky Sava Intensa. „Nízkoprofilové pneumatiky se celkově ukázaly vhodnější na suchou vozovku, na mokru se jejich jízdní vlastnosti oproti běžným pneumatikám zhoršují,“ upozorňuje řidiče Václav Beneš.

Součástí testu bylo i měření obsahu polycyklických aromatických uhlovodíků, které se z pneumatik uvolňují do ovzduší. Tyto rakovinotvorné látky, které se používají jako příměs při výrobě pneumatik, jsou od letošního roku přísně limitovány. Jejich obsah je problematický především u již zmíněných nekvalitních pneumatik z Číny.

Test letních pneumatik vyšel v březnovém vydání časopisu TEST.

 

Kam dál?

- Letní pneumatiky: Jak správně vybrat a co máte vědět?

- Jak vybrat zimní pneumatiky? Pozor na levné značky varuje TEST

- Zimní pneumatiky mají být povinné v celé ČR

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články