Tomio Okamura: Kompenzace za zpoždění vlaku je trapná komedie

20. 9. 2010 – 21:07 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tomio Okamura: Kompenzace za zpoždění vlaku je trapná komedie
Kompenzace, kterou ode dneška hodlají České dráhy vyplácet u zpoždění přes 60 minut, je ve srovnání s platným Nařízením EU zcela neadekvátní, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nabídnuté kompenzace Českých drah podle Okamury zastírají skutečnost, že se České dráhy odmítly přidat k mnohem přísnějšímu Nařízení EU, kde si naše země vymohla odklad

Česká republika si totiž sama odhlasovala v parlamentu 5-letý odklad účinnosti tohoto Nařízení EU ( tzn. maximální možný povolený odklad), aby se českým cestujícím nemusely platit peníze za zpoždění podle regulí EU.

"České dráhy tak velmi přísné Nařízení EU vůbec neaplikovaly pro vnitrostátní spoje, které využívá drtivá vetšina Čechů a ode dneška zavedly  "velmi slabý odvar", čímž zřejmě chtějí tuto ostudnou situaci maskovat." Uvedl Tomio Okamura, mluvčí asociace Český cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Kompenzace, kterou ode dneška hodlají České dráhy vyplácet u zpoždění přes 60 minut, je ve srovnání s platným Nařízením EU zcela neadekvátní. Navíc České dráhy pečlivě vyjmenovaly mnoho případů, kdy na kompenzaci člověk nedosáhne, většina cestujících tak nebude mít nárok.

Podívejme se tedy, jak by měly železniční dopravci správně řešit zpoždění vlaků v EU na základě nového Nařízení EU, které mělo platit již od 3.prosince 2009. (Co nabízejí České dráhy najdete zde v PDF souboru , nebo v článku " Odškodné za zpoždění vlaků či špatný komfort - kdy máte nárok?")

Naši cestující se tak dočkají svých práv až od prosince 2014....

 

Platné Nařízení EU :
 

1) Odškodnění za zpoždění
V případě, kdy je důvodné očekávat, že zpoždění příjezdu do cílového místa bude delší než 60 minut, má cestující neprodleně možnost výběru mezi
a) náhradou plné ceny jízdenky za podmínek za nichž byla zakoupena nebo za neuskutečněnou část nebo části své cesty a za část nebo části již uskutečněné cesty, nemá-li cesta již žádný význam vzhledem k původnímu cestovnímu plánu cestujícího, spolu s případnou zpáteční přepravou do první výchozí stanice při nejbližší příležitosti.
b) pokračováním nebo přesměrováním do cílové stanice při nejbližší příležitosti za srovnatelných podmínek přepravy, nebo
c) pokračováním nebo přesměrováním do cílové stanice později podle přání cestujícího za srovnatelných podmínek přepravy.

 

2) Odškodnění z ceny jízdenky
Aniž ztratí právo na přepravu, může cestující od železničního podniku požadovat odškodnění v případě zpoždění mezi výchozí a cílovou stanicí uvedenými na jízdence, za které nebyla poskytnuta náhrada jízdného. Minimální odškodnění v případě zpoždění činí :
a) 25 % ceny jízdenky v případě zpoždění o 60 až 119 minut;
b) 50 % ceny jízdenky v případě zpoždění o 120 a více minut.
Cestující, kteří jsou držiteli časové jízdenky či legitimace a kteří zažívají opakovaná zpoždění nebo zrušení spojů v průběhu jejich platnosti, mohou žádat přiměřené odškodnění v souladu s podmínkami odškodnění platnou v daném železničním podniku. Tyto podmínky musí mít železniční dopravce upraveny a stanoví kritéria pro stanovení výpočtu odškodnění při zpoždění.
Odškodnění za zpoždění spoje se vypočítá vzhledem k ceně, kterou cestující skutečně zaplatil za zpožděný vlakový spoj.

 

3) Odškodnění z ceny jízdenky musí železniční podnik vyplatit do jednoho měsíce od podání žádosti o odškodnění
Cestující nemá nárok na odškodnění, je-li o zpoždění informován dříve, než koupí jízdenku nebo zůstane-li zpoždění vzhledem k pokračování jiným dopravním spojem nebo přesměrování menší než 60 minut.

 

4) V případě zpoždění o více než 60 minut se rovněž cestujícímu nabídne zdarma :
a) jídlo a občerstvení v množství odpovídajícím čekací době, pokud je ve vlaku nebo ve stanici k dispozici nebo může být za přiměřených okolností dodáno;
b) hotelové nebo jiné ubytování a přepravu mezi železniční stanicí a místem ubytování v případě, že je nutný pobyt na jednu noc nebo na více nocí, nebo v případě nutnosti dalšího pobytu, pokud je to uskutečnitelné;
c) přepravu z vlaku do železniční stanice v případě, že vlak uvízl na trati nebo do náhradní výchozí stanice nebo do cílové stanice dopravního spoje, pokud je to uskutečnitelné.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články