Vánoční stromky budou letos zelenější, pomohl jim déšť

21. 11. 2020 – 21:52 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vánoční stromky budou letos zelenější, pomohl jim déšť
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pěstitelé vánočních stromků začínají řezat jedle, smrky a borovice na prodej. Ten by měl začít bez ohledu na vládní omezení tradičně začátkem prosince. Letos se prý můžeme těšit na hezčí a zelenější stromky. 

"Ke konci roku je to divočina. Pracujeme za každého počasí, musíme. Vánoce neodložíme. Vánoční stromky pěstujeme od semínka. Letošní déšť nám pomohl, bylo na čase. Barva jehličí je lepší, stromky jsou zelenější, je to vidět," řekl majitel orlickoústecké firmy Lesní školy Nekoř Václav Faltus.

Někteří lidé si přijíždějí vybrat stromy už během roku a vrátí se znovu v prosinci. Protože má plantáž pět hektarů, aby je později našli, označí si je. Pilkou si je také sami uříznou.

"Lidé si jezdí takhle spousty let, přijde celá rodina, někdy se pohádají, který strom vybrat. Označí si ho čímkoliv, co kdo zrovna může postrádat, jsou tam plasty, kusy hadrů, letos tam je i jedna pěkná podprsenka. Lidová tvořivost se projeví," řekl Faltus.

Smrky už jen z nostalgie

Jedle kavkazská je sice nejdražší, za několik stovek korun, ale lidé ji kupují už asi pět let nejvíc. Druhá nejoblíbenější je borovice. Smrk ztepilý moc zákazníků nemá, vybere si ho kolem pěti procent lidí. Nejspíš proto, že nejrychleji opadává.

"Smrky si kupují asi z nostalgie, taky voní jinak než ostatní jehličnany. Kdo má stromek týden, tak mu smrček stačí. Stromek si lidé mohou pořizovat od Mikuláše, ale je potřeba ho mít v zimě, třeba na balkoně," řekl Faltus.

Od pěstitele si zákazníci před Vánoci koupí kolem 1300 stromků. Prodává je přímo na plantáži a na dalších čtyřech místech v regionu. Stromky rostou přibližně deset let, než jsou dostatečně velké pro vánoční trh. Lepší je podle Faltuse koupit vánoční strom od pěstitele. Dovozové stromky z velkých plantáží v Dánsku jsou řezané už v říjnu a při přepravě často utrpí větve, dodal Faltus.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články