Vánoční stromky i kapři letos zdraží, na kolik vyjdou Vánoce 2012?

6. 11. 2012 – 0:03 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vánoční stromky i kapři letos zdraží, na kolik vyjdou Vánoce 2012?
Většina Čechů chce za Vánoce utratit stejnou částku jako loni, ale to znamená, že některé věci budou muset oželet. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Za necelé dva měsíce tu bude Štědrý den. Teď ale nastává období shánění dárků, řešení vánoční výzdoby, slavnostní tabule, ale také větších finančních výdajů. Letos budou pravděpodobně dražší jak kapři, tak i vánoční stromky. Podle průzkumu Poštovní spořitelny, ale lidé za Vánoce nehodlají utratit více než loni.

Podle průzkumu mnoho lidí zatím nechává vánoční výzdoba netečné. S nákupy dárků totiž 24 procent dotázaných začíná měsíc před Štědrým dnem, 13 procent v průběhu dvou týdnů před 24. prosincem a na poslední chvíli se starostmi o dárky nechávají strhnout jen tři procenta lidí.

Naopak částečně zaplněnou skříň dárky už má 58 procent respondentů. Tři měsíce před Vánoci nakupuje dary 22 procent, v průběhu celého roku 17 procent a dva měsíce před Štědrým dnem 19 procent lidí.

Obecně je lepší začít s nákupy již na začátku podzimu nebo během mnoha sezónních akcí. Vyvarujete se tak stresu ve frontách nebo zjištění, že požadované zboží je již vyprodané a hlavně tím snížíte riziko, že vás v davu okrade kapsář,“ říká Aleš Pospíšil z Poštovní spořitelny.

Vánoce do deseti tisíc

Celkové náklady za stromeček, dárky a jídlo se u třetiny českých domácností pohybují v rozmezí od pěti do deseti tisíc korun. Často v rodinách mimořádné výdaje táhnou muži, ty vyjde vánoční veselí až na 20 tisíc korun. Nikdo z dotázaných nevydá za Vánoce více než 40 tisíc korun.

<%Anketa217%>

Půjčky na vánoční dárky už nejsou zrovna v kurzu, ale o takovém financování uvažují čtyři procenta Čechů. „Více než třetina respondentů zná ve svém okolí někoho, kdo tímto způsobem vánoční nákupy financuje. Lidé letos plánují za dárky utratit přibližně stejně jako loni – v průměru kolem 5 000 korun. Ženy ale rády obdarovávají nejen členy rodiny, nýbrž i své přátele a kolegy, proto mají v plánu utratit za dárky ještě o 500 korun víc. Průměrná cena dárku přitom činí necelých 900 Kč,“ popisuje výsledky průzkumu výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil.

Většina Čechů chce za Vánoce utratit stejnou částku jako loni, ale to znamená, že některé věci budou muset oželet. Ceny jídla a spotřebního zboží jsou vyšší. Stejně tak si připlatíme za sezonní nákupy, jako je vánoční stromek nebo kapr ke štědrovečerní večeři.

Orientační ceny vánočních stromků a kaprů pro rok 2012

Jaké ceny Vánočních stromků můžeme letos očekávat? Těžko říci. Některé zprávy hlásají slevy oproti loňsku, jiné zase mírné zdražení.

Orientační ceny vánočních stromků a kaprů pro rok 2012

Pramen: Blesk

Orientační ceny vánočních stromků a kaprů pro rok 2012

Pramen: Blesk

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články