Velcí distributoři paliv chystali daňový únik za desítky milionů korun

27. 6. 2012 – 19:53 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Velcí distributoři paliv chystali daňový únik za desítky milionů korun
Peníze firmám daňová správa zabavila hlavně proto, že měla důvodné obavy o budoucí vymahatelnost úhrady daní., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Daňová správa při kontrolách a exekučních akcích v květnu a červnu zabavila u deseti společností obchodujících s pohonnými hmotami hotovost a zboží za desítky milionů korun. Agentuře Mediafax to ve středu řekla mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová.

Na samém počátku stála podle Musilové kontrola u jedné firmy, u níž údajně hrozil daňový únik. Kontroloři při ní zabavili peníze na účtech a zboží v hodnotě 30 milionů korun. "Šlo o methylester řepkového oleje, což je příměs přidávaná do nafty. Potom jsme této a dalším firmám postupně zabavovali další a další peníze na účtech, takže jsme v důsledku k dnešnímu dni zabavili 101,6 milionu korun v hotovosti. Plus pořád máme 30 milionů v tom zboží, které jsme zabavili na začátku," poznamenala Musilová.

Podle množství zabavených peněz jde o největší úlovek, který se daňové správě kdy podařil. "Přestože se obchody s pohonnými hmotami zabýváme intenzivně a dlouhodobě, nikdy exekuční akce nedosáhly takového měřítka. Zabavili jsme už například jedenáct kamionových cisteren najednou nebo dokonce celý vlak, což už byla také poměrně velká věc. Nyní jsme ale zabavili hodně peněz v hotovosti. Nemusíme je tak dražit ani skladovat, ale rovnou je můžeme poslat do státního rozpočtu," přiblížila výjimečnost této kontroly Musilová.

Konkrétní firmy, které pochybily, však Generální finanční ředitelství zveřejnit nesmí. "Jednak stále běží daňové řízení, a také z hlediska daňové mlčenlivosti jména firem sdělovat nesmíme. Na druhou stranu to byli velcí hráči na trhu s pohonnými hmotami v ČR. Nešlo však o konečné prodejce, které znají lidi z benzinových pump, ale o distributory. A to převážně ty největší, kteří se v petrolejářském průmyslu u nás pohybují," dodala Musilová.

Peníze firmám daňová správa zabavila hlavně proto, že měla důvodné obavy o budoucí vymahatelnost úhrady daní.

Podobné akce podle Musilové budou každopádně pokračovat i v budoucnu. "V kontrolách budeme pokračovat, protože je to nikdy nekončící boj. Určitě bude nějaké akce v terénu i mnoho dalších akcí na bankovních účtech společností," upozornila Musilová.

Lidé působící v petrolejářském průmyslu už prý první náznak změny pocítili. "Za poslední rok a půl, kdy se tímto intenzivněji zabýváme, to začíná být i vidět. Osoby z petrolejářského průmyslu to docela vítají a říkají, že na trhu je konečně znát, že se něco v tomhle ohledu děje," podotkla Musilová.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články