Víme, kdy vzrostou úrokové sazby hypoték

25. 8. 2016 – 0:04 | Hypotéky | Martin Slapnička | Diskuze:

Víme, kdy vzrostou úrokové sazby hypoték
zdroj: freeimages.com

Úrokové sazby hypoték klesají s menšími přestávkami téměř osm let. Vždy, když se zdálo, že níže to již nejde, banky překvapily. Obrat je ale již nadohled. Kdy vzrostou úrokové sazby hypotečních úvěrů?

srpnu 2008 dosáhly úrokové sazby hypotečních úvěrů dle Fincentrum Hypoindexu na 5,82 % – nejvyšší úroveň od počátku sledování vývoje úrokových sazeb v roce 2003. Pak padla americká investiční banka Lehman Brothers a naplno se ukázal rozsah finanční krize následovaný experimenty centrálních bank o „záchranu lidstva“ a ekonomickou prosperitu. Základní úrokové sazby padaly rychleji než podzimní listí a za nimi se vezly i úroky komerčních bank. Navíc centrální banky rozjely naplno rotačky a ekonomiku zaplavily nebývalým množstvím peněz.

Úrokové sazby hypoték se na tisku peněz v podobě „kvantitativního uvolňování“ svezly. I v české kotlině padaly s drobnými výkyvy posledních 8 let, během nichž klesly téměř o 4 procentní body. Několikrát to v průběhu doby vypadalo, že je prostor pro pokles již vyčerpán, ale po krátkém vzrůstu sazby opět klesly na nové rekordní úrovně. Nyní se sazby dle Fincentrum Hypoindexu drží na úrovni 1,88 % a znovu se zdá, že prostor pro další pokles již není. Tentokrát to ale nejspíš již bude pravda.

Graf 1: Vývoj úrokových sazeb dle Fincentrum Hypoindexu

hypoindex-cervenec-2016

Zdroj: Fincentrum Hypoindex, červenec 2016

Nový zákon o spotřebitelském úvěru aneb Konec poklesu sazeb

Pokud úrokové sazby ještě poklesnou, bude se tak dít nejpozději do konce listopadu 2016. Stopku následně vystaví nabytí účinnosti zákona o spotřebitelském úvěru, který přinese bankám dodatečné náklady – a ty se do sazeb s největší pravděpodobností promítnou.

Zejména možnost předčasného splacení úvěru bez sankcí by mohl bankám nadělat vrásky. Na druhou stranu v situaci, kdy jsou úrokové sazby na historicky nejnižších úrovních a nové podmínky se budou vztahovat pouze pro nově uzavřené smlouvy, by riziko a s ním spojené náklady pro banky nemusely být zásadní. Kdo by chtěl splácet úvěr dražší půjčkou v době rostoucích sazeb? Z tohoto pohledu je načasování novely optimální a spotřebitel vyšší ceny nemusí (hned) poznat.

Novela zákona o spotřebitelském úvěru může mít dokonce v následujících několika měsících před účinností opačný efekt a tlačit na pokles sazeb. To v případě, že se banky budou chtít „předúvěrovat“ jistými, předčasně obtížně splatitelnými úvěry. Po nabytí účinnosti sazby téměř jistě již klesat nebudou, ovšem není pravděpodobný ani jejich prudký nárůst.

Česká národní banka jako strůjce růstu úroků

Co přinese obrat ve vývoji úrokových sazeb hypotečních úvěrů, je měnová politika České národní banky (ČNB). Ve své Zprávě o inflaci III/2016 předpokládá nárůst úrokových sazeb od poloviny roku 2017.

Graf 2: Prognóza vývoje úrokových sazeb

zprava-o-inflaci-iii-2016-02

Zdroj: ČNB, Zpráva o inflaci III/2016

Růst úrokových sazeb je Českou národní bankou plánován ve stejném období, kdy má dojít k ukončení kurzového závazku u hladiny 27 Kč/EUR. „Předpoklad o používání kurzu jako dalšího nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017 zůstává zachován. Do této doby tak kurz koruny k euru setrvá na hladině kurzového závazku ČNB. I pro druhou polovinu roku 2017 se výhled kurzu téměř nemění,“ uvádí Česká národní banka.

Co způsobí setrvání kurzu koruny i po ukončení kurzového závazku, Zpráva o inflaci III/2016 neuvádí. V této souvislosti se i na úrovni Bankovní rady ČNB spekuluje o možnosti záporných úrokových sazeb, aby nedošlo k prudkému posílení české koruny. To by ovšem znamenalo pokles úrokových sazeb, nikoli jejich nárůst, jak uvádí prognóza.

Pokud by sazby vzrostly, tak posilování kurzu koruny nepochybně hrozí – výhled na stejný ukazatel tříměsíčních úrokových sazeb v eurozóně předpokládá další pokles do hlubších záporných úrovní. To by přivádělo kapitál z eurozóny do českých úrokových investic a zvyšovalo zájem o české koruny.

Graf 3: Prognóza vývoje úrokových sazeb (PRIBOR a EURIBOR)

urokove-sazby-cnb-01

Zdroj: ČNB, Zpráva o inflaci III/2016

Kdy vzrostou úrokové sazby hypoték

Prognóza České národní banky hovoří o růstu úrokových sazeb (což se promítne i do cen hypoték) v polovině roku 2017. Protože by v té době ale mělo dojít k dalšímu poklesu úrokových sazeb v eurozóně, na níž jsme úzce ekonomicky napojeni, a zároveň k ukončení kurzového závazku, který drží oslabený kurz koruny, je otázkou, jak se ČNB podaří prognózu naplnit. Nápomocný jí může být americký Fed, který plánuje také zvyšování úrokových sazeb. A investice do amerického dolaru bude pro řadu investorů atraktivnější než uložení peněz do české koruny.

-Petr Zámečník | Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články