Víte, jak ušetřit na jídle? Máme pro vás několik tipů!

30. 8. 2022 – 15:09 | Komerční sdělení | Inzerce

Víte, jak ušetřit na jídle? Máme pro vás několik tipů!
zdroj: Tisková zpráva

Potraviny, služby, energie a mnoho dalších věcí zdražuje. Mnozí z nás už si zoufají, jiní se ptají, kam až mohou ceny vyšplhat? Budeme mít z čeho zaplatit energie a koupit jídlo? Právě tyto dvě věci zrovna moc ošidit nejdou. Ano, sice můžeme o stupínek snížit teplotu v místnosti, ale jídlo? Jak ušetřit na něm?

Náklady na potraviny patří mezi ty nejvyšší

Energie užírají z rodinného rozpočtu poměrně velkou částku, možná vás ale překvapí, že to jídlo na tom není o nic lépe. Náklady na jídlo patří mezi ty nejvyšší, a ačkoli se nám zdá, že na jídle se nedá ušetřit, opak je pravdou. A vůbec přitom nemusíte slevit ze svých požadavků na kvalitu jídla. Probudili jsme vaši zvědavost? Pojďme si říct, jak na to.

Tip číslo jedna: Vařte doma

Mnozí z nás si v poledne zajdou na oběd do firemní kantýny nebo do restaurace. I když si říkáte, že je to jen pár desítek korun, když je vynásobíte počtem pracovních dní, už je to pěkná suma. Zaplatíte nejen suroviny, ale samozřejmě i kuchaře a obsluhu, energie, nájem a mnoho dalšího.

Když si připravíte jídlo doma, ušetříte opravdu značnou částku. Navíc budete vědět, z čeho jste si jídlo připravili. A že vám něco zbyde? Proč si to nevzít ještě druhý den nebo dát do mrazáku pro strýčka Příhodu?

kaše zdroj: Tisková zpráva

Tip číslo dva: Z domu si noste i svačiny

Ano, je to otrava a zabírá to čas, ale když si mohou svačiny z domu nosit děti, proč ne vy? Navíc se vyhnete tomu, že kromě pečiva, jogurtu a ovoce na svačinu si koupíte i další potraviny, které jste vlastně ani nechtěli.

Víte, že jako chutná svačina, která navíc zasytí, se hodí i proteinové koktejly? Jejich velký výběr najdete ZDE.

Tip číslo tři: Plánujte jídelníček na týden dopředu

Vymyslet jídla na tolik dní předem je sice občas docela oříšek, na druhou stranu, kdo říká, že musíte vařit každý den jiné jídlo? Klidně si navařte na dva dny. To už se pak nějaký ten jídelníček na týden dá sestavit.

Jakmile si ho sepíšete, vezměte si další papír a vytvořte si seznam věcí, které na uvaření jídel z jídelníčku potřebujete nakoupit. S tímto seznamem pak vyrazte do obchodu a striktně se ho držte.

koktejl zdroj: Tisková zpráva

Tip číslo čtyři: V obchodě porovnávejte ceny

Taky se vám už stalo, že jste sáhli po, na první pohled, levnější potravině, ale doma jste zjistili, že jste vůbec neušetřili? Její objem byl totiž výrazně menší než té dražší. Podívejte se pozorně na cenovku a všimněte si ceny uváděné za kilogram nebo litr.

Tip číslo pět: Do obchodu choďte sytí

Znáte to. Když jdete do obchodu a máte hlad, koupíte si i něco rychlého na zakousnutí, navíc vás honí chutě na nejrůznější pokrmy. V košíku pak přistanou i chipsy, sušenky a další věci, bez kterých byste se jinak obešli.

Tip číslo šest: Nakupujte ve velkém

Když si koupíte menší balení, třeba 250 g, oproti tomu kilovému vás vyjde dráž. Možná vám to nebude dávat smysl, ale nakupujte ve velkém. Uvidíte, že vaše peněženka vám za to poděkuje.

pizza zdroj: Tisková zpráva

Tip číslo sedm: Mějte u sebe vždy tašku

Nákupní tašky už dávno nejsou zdarma, pár korun za ni vždy zaplatíte. Když se to stane jednou, určitě vás to nezruinuje, ale když si třeba za měsíc sečtete, kolik vás ty tašky stály, nestačíte se divit. Pořiďte si skladnou látkovou tašku a mějte ji neustále u sebe.

Tip číslo osm: Najděte si svého farmáře

Sezónní potraviny jsou skvělé nejen na chuť, ale potěší vás i cenou. Jsou levnější, když si je navíc pořídíte od farmáře, uděláte službu nejen peněžence, ale pomůžete i místním producentům.

Tip číslo devět: Máte zahrádku? Co si tak něco vypěstovat doma?

Kdo má to štěstí a má zahrádku, ten si zvládne spoustu věcí vypěstovat sám. A vlastně nejen na zahrádce. Třeba takové bylinky můžete pěstovat i doma na parapetu.

Tip číslo deset: Naučte se pít vodu a čaj

O tom, že slazené limonády nejsou zdravé jistě víte. Jenže ony taky pěkně lezou do peněz. Když budete pít kohoutkovou vodu nebo uvařený čaj, posloužíte svému zdraví i peněžence.

Tip číslo jedenáct: Co vlastně jíte?

Přemýšleli jste už někdy o tom, z čeho se skládá váš jídelníček? Jíte polotovary? Kolik masa týdně si dáte? Kolik je v jídle cukru? Nedá se ten jídelníček sestavit lépe, zdravěji a výhodněji? Maso není třeba jíst každý den, stejně tak můžete jíst méně živočišných výrobků. Naopak jezte víc luštěnin.

Pokud řešíte i svoji váhu, můžete zkusit keto dietu. Ptáte se, kolik keto dieta stojí? Asi vás překvapí, že náklady na ni jsou nižší než náklady na běžné jídlo.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články