Vláda se chystá schválit další zvýšení DPH i daní

20. 5. 2012 – 10:03 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vláda se chystá schválit další zvýšení DPH i daní
Na víno vláda chtěla vláda uvalit novou daň ve výši 10 korun na litr, ze které by měli výjimku drobní vinaři. Od záměru ale ministerstvo financí po vlně kritiky v průběhu legislativního procesu upustilo., Foto: vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Daň z přidané hodnoty pro tři následující roky zřejmě stoupne o jeden procentní bod na 15 a 21 procent, zaměstnanci s příjmu nad 100 tisíc korun měsíčně budou zřejmě odvádět novou sedmiprocentní daň. Úpravy jsou součástí balíku daňových změn, o kterém bude ve středu rozhodovat vláda.

V souboru opatření je také omezení výdajových paušálu pro živnostníky, zrušení slevy na dani z příjmu u pracujících důchodců nebo konec stropů u odvodů na zdravotní pojištění.

Balík daňových změn počítá i se zrušením "zelené nafty", zemědělcům tak nejspíš skončí možnost 60procentní vratky spotřební daně z nafty využité na obdělávání polí. Podle návrhu se zároveň zvýší daň z převodu nemovitosti ze tří procent na čtyři a srážková daň proti vyvádění zisků do daňových rájů stoupne na 35 procent.

Souhlas s novelou zákona přinese změny u příspěvku na bydlení. Místo dvou dávek, které za stejným účelem vyplácejí dva systémy sociálních nepojistných dávek, bude příspěvek pouze jediný.

Zvýšení DPH o jeden procentní bod podle návrhu neovlivní daňové zařazení jednotlivých položek. Výjimkou budou zdravotnické pomůcky a dětské pleny, které kvůli Bruselu čeká přesun do základní sazby. Ministerstvo financí jako předkladatel zákona avizovalo, že jednotná sazba DPH ve výši 17,5 procenta bude odložená z příštího roku na rok 2016.

Sedmiprocentní takzvaný solidární příspěvek mají lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně odvádět z částky nad tuto hranici. "V daném případě se nejedná o zavedení dalšího daňového pásma pro daň z příjmů fyzických osob," uvedlo ministerstvo financí. Vypočetlo, že daň se bude zvyšovat v závislosti na výši hrubého příjmu a čistý příjem z podnikatelské činnosti.

Úprava počítá se zachováním stávající výše výdajových paušálů. Zároveň s nimi ale přijdou živnostníci o možnost uplatňovat daňové zvýhodnění na vyživované dítě a na manželku nebo manžela. "V případě souběhu příjmů z více druhů činností bude nárok na daňové úlevy zachován, pokud součet základů daně s využitím paušálu bude nižší než 50 procent celkového základu daně," zmínil rezort Miroslava Kalouska (TOP 09).

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články